Praha otevře v sobotu muzea, DPP sveze návštěvníky zdarma

07.06.2019 8:17

Již pošestnácté se noční Praha stane centrem kultury, ovládne ji Pražská muzejní noc. Ta na celý večer 8. června 2019 otevře brány pražských muzeí, galerií a kulturních institucí, které budou zájemci moci navštívit zcela zdarma.

Praha otevře v sobotu muzea, DPP sveze návštěvníky zdarma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Přepravu mezi jednotlivými objekty zajistí Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) a jako spolupořadatel akce zdarma vypraví zvláštní autobusové linky, jednu linku tramvajovou a prodlouží provoz metra o 1 hodinu.

„Pražská muzejní noc je unikátním projektem, který přináší lidem jedinečný kulturní zážitek. Proto nás velice těší, že se na ní můžeme podílet a zdarma pomáhat lidem s přepravou mezi jednotlivými institucemi, které se do Pražské muzejní noci zapojily. Letos vypravíme nejen speciální autobusové linky, ale i linku tramvajovou a prodloužíme provoz metra,“ řekl Ladislav Urbánek, dopravní ředitel a místopředseda představenstva DPP.

Sobotní večer 8. června 2019 bude patřit kultuře, historii a zábavě. Zdarma bude zpřístupněno veřejnosti 73 objektů, 45 pražských muzeí a dalších kulturních institucí. Širší kulturní záběr nabídne i letošní propojení s Pražským Quadriennale. V rámci prohlídek je připraven doprovodný program včetně koncertů, přednášek, workshopů, divadelních představení a filmové projekce.

Večerní akce plná kulturních zážitků láká nejen místní, ale i návštěvníky z jiných měst. Dopravní podnik proto posílí spoje a zajistí dopravní spojení mezi jednotlivými objekty prostřednictvím 9 speciálních linek s nízkopodlažními autobusy a 1 linky tramvajové, opatřené vozy historickými. Všechny linky v tento den budou v provozu od 18:30, poslední spoje vyjedou ze stanice Staroměstská přibližně v 01:00. Přeprava těmito linkami bude pro návštěvníky zcela zdarma. Devět dopravních linek se bude setkávat v centrálním přestupním bodě, jímž bude náměstí Jana Palacha, linka č. 7 bude vyjíždět ze Smíchovského nádraží. Provoz metra ze soboty na neděli bude prodloužen do 1 hodiny ranní.

Zvláštní autobusové a tramvajové linky DPP Pražské muzejní noci:

  • Linka č. 1 (bus) v trase Staroměstská – Vítkov – Staroměstská
  • Linka č. 2 (bus) v trase Staroměstská – Muzejní – Výstaviště Holešovice – Troja (pouze vybrané spoje)
  • Linka č. 3 (bus) v trase Staroměstská – Muzeum – Vyšehrad – Staroměstská
  • Linka č. 4 (bus) v trase Staroměstská – Hradčanské náměstí – Staroměstská
  • Linka č. 5 (bus) v trase Staroměstská – Malostranské náměstí – Staroměstská
  • Linka č. 6 (bus) v trase Staroměstská – Letňany – Letecké muzeum – Zámek Ctěnice (pouze vybrané spoje)
  • Linka č. 7 (bus) v trase Smíchovské nádraží – MeetFactory – Smíchovské nádraží
  • Linka č. 8 (bus) v trase Staroměstská – Obora Hvězda – Staroměstská
  • Linka č. 9 (bus) v trase Staroměstská – Výtoň – I. P. Pavlova – Florenc – Staroměstská
  • Linka č. 42 (tram) v trase Vozovna Střešovice – Albertov – Vozovna Střešovice

Vzhledem k omezené kapacitě jednotlivých spojů účelových linek však doporučujeme návštěvníkům příslušných objektů obousměrně využívat i přímá spojení pravidelných linek MHD, propojující objekty s centrálním přestupním bodem na nám. Jana Palacha. Jedná se zejména o linku metra A v úseku Muzeum – Staroměstská a tramvajové linky č. 17 v úseku Výstaviště Holešovice – Staroměstská, resp. č. 18 v úseku Albertov – Staroměstská.

Návštěvníci budou mít během celého večera možnost nahlédnout třeba i do institucí, kam by se jindy nedostali. Mezi objekty se objeví například Bulharský institut nebo Středisko společných činností Akademie věd České republiky. Na zájemce o prohlídku čekají také místa jako Národní muzeum, Muzeum Karla Zemana, Muzeum komunismu, Památník národního písemnictví nebo třeba Muzeum kávy Alchymista. Akce bude propojena s Pražským Quadriennale, které vzniklo v roce 1967 za účelem dostat to nejlepší z divadelního designu, scénografie a divadelní architektury do popředí kulturních událostí, a seznámit tak profesionální i začínající umělce a širokou veřejnost se současnou scénografií.

Pokud zájemci nebudou vědět, kam se vydat, mají možnost zastavit se u informačního stánku, kde si můžou vyzvednout mapu dopravy se seznamem zapojených institucí. Jeden z nich bude připraven před Historickou budovou Národního muzea v pátek od 12:00 do 19:00 a v sobotu od 10:00 do 24:00. Infostan bude také v sobotu i na náměstí Jana Palacha od 10:00 do 24:00. Webové stránky ZDE nabízí možnost sestavit si vlastní plán, aby zájemci nevynechali nic, na co se těší. Více informací je k dispozici i ZDE.

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s., je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2019 bylo ve vlastnictví společnosti 1 162 autobusů, 865 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede více než 180 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2019 celkem 10 930 zaměstnanců, z toho 4 265 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…