Pražská strojírna: Ohlédnutí za rokem 2020

12.01.2021 15:13

Pandemická krize roku 2020 byla těžkou zkouškou pro mnoho firem. Pražské strojírně, dceřiné společnosti Dopravního podniku hl. m. Prahy, se ale i přes to podařilo úspěšně rok 2020 uzavřít.

Pražská strojírna: Ohlédnutí za rokem 2020
Foto: pstroj.cz
Popisek: Pražská strojírna - logo

I přes ztížené podmínky z důvodu koronavirové krize Pražská strojírna investovala nejen do svých zaměstnanců a pracovního prostředí, ale i do nového výrobního vybavení. Rozšířila svůj exportní trh a dosáhla rekordních výsledků na již zavedených exportních trzích. 

Anketa

Odejde Donald Trump jako směšná figura?

19%
81%
hlasovalo: 8507 lidí

„Rok 2020 byla pro nás všechny zcela nová zkušenost a dovolím si říci, že v Pražské strojírně jsme ji obstojně zvládli. S dodržením všech přísných hygienických opatření se nám podařilo udržet výrobu v chodu, investovat a prosperovat. Navzdory všem okolnostem byl rok 2020 úspěšný,“ tvrdí Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s.  

Hned ze startu roku 2020 začala Pražská strojírna s modernizací ve výrobních halách, kam nakoupila nové LED osvětlení. Vedení strojírny zde nakoupilo i speciální čističe vzduchu, které se osvědčily při odstraňování prachu a kouře z výrobních hal. Vylepšení se dočkalo i zaměstnanecké zázemí, kde byl renovován prostor šaten a přilehlých sprch. 

Za účelem zvýšení produktivity investovala Pražská strojírna také do strojního vybavení, díky kterému výroba rostla i v průběhu koronavirové krize. Nákup dvou nových CNC soustruhů české výroby typu Kovosvit MAS SP 180 MC několikanásobně urychlil celkový proces obrábění.

V rámci investic byly vyměněny i dva zastaralé stroje, které ve strojírně fungovaly již od 50. let 20. století a byly nahrazeny novým čtyřosým obráběcím centrem VHC 50 9000 XTS od výrobce AXA. Jednalo se o největší investici strojírny za poslední období, přesáhla 26 milionů korun. Jeho hlavním přínosem bylo urychlení celého procesu obrábění až o polovinu času. Pořízeny byly i dva nové automobily – Iveta a Karotka, nové mobilní svářečské dílny.

Zvýšení kapacity bylo nutné ke zvládnutí velkého objemu zahraničních i tuzemských objednávek, které se podařilo získat. Vůbec poprvé získala Pražská strojírna zakázku do Belgie, a to zakázku na dvě výhybky pro město Gent ležící západně od Bruselu. Dařilo se i v Německu, kam strojírna dosud dodávala pouze menší objednávky. Rok 2020 ale přinesl jednu z těch objemnějších. Konkrétně šlo o celkem pět výhybek do vozovny ve východní berlínské čtvrti Marzahn v celkovém objemu 394 000 EUR, tedy téměř 11 milionů Kč.

V exportu jednoznačně dominovala Austrálie, objem zakázek zde přesáhl 32 milionů korun. Exportním rekordem pouze v oblasti výhybkových systémů se za rok 2020 stal polský trh. Pražská strojírna sem dodala celkem 71 zařízení a objem výhybkových přestavníků přesáhl 21 miliónů korun. Jednalo se o nejvyšší tržby do Polska v historii společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…