Pražská strojírna koupila čistič vzduchu a renovovala šatny

03.02.2020 12:31

Pražská strojírna opět investuje. V rámci dlouhodobého zkvalitňování zázemí pro pracovníky strojírny byl nakoupen speciální čistič vzduchu, který by měl odstranit prach a kouř z výrobních hal. Právě tam se ve vzduchu kumuluje nejvíce nečistot.

Pražská strojírna koupila čistič vzduchu a renovovala šatny
Foto: pstroj.cz
Popisek: Pražská strojírna - logo

Zkvalitnění se dočkal i prostor hlavních šaten, kde proběhla rozsáhlá rekonstrukce. Opotřebované šatní skříně byly nahrazeny novými a celý interiér převlékáren byl renovován. Významným krokem bylo i zakoupení speciálních dveří vedoucích ke sprchám, které zamezí šíření a usazování vlhkosti a zvýší hygienu sprch.

Pražská strojírna se dlouhodobě snaží zlepšit podmínky pro své zaměstnance. Práce ve strojírnách je fyzicky náročná a pracoviště jsou plná prachu, což si vedení uvědomuje. Těžkou práci se jim snaží vyvážit rozsáhlým zlepšováním pracovního i mimopracovního prostředí. Na konci roku 2019 to byla investice téměř 4 milionů korun do nových LED světel ve výrobních halách, která byla zaměstnanci přijata s pozitivním ohlasem. Letos je to nový čistič vzduchu CleanAirTower za necelých půl milionu korun a šatny v obdobné hodnotě.

CleanAirTower je umístěn u pracoviště sváření, které je zdrojem vysokých emisí. Také chrání pracovníky i stroje od jemného prachu. Odsává okolní vzduch přes zabudovaný ventilátor s výkonem až 6000m3/hod a vyčištěný ho pak opět vypouští z dolní části zařízení. Jeden přístroj zvládne obsáhnout filtrační plochu velkou až 58m2. Snižuje topné náklady a nevytváří skoro žádné víření vzduchu, čímž snižuje rozvod znečištění i do nezatížených prostor výrobní haly.

„Rozdíl je rozhodně znatelný už po prvním dni používání. Sami jsme překvapeni, jak dobře stroj funguje. V halách se nám lépe dýchá,“ říká Robert Masarovič, předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s. Vedení již nyní zvažuje nákup dalších přístrojů do zbytku výrobních hal.

Finanční injekce se dočkaly i hlavní šatny. Ty potřebovaly rekonstrukci již dříve, ovšem za posledních pár let se ji předchozímu vedení nepodařilo začlenit do rozpočtu. S pracemi se započalo v prosinci minulého roku, kdy byly do místnosti nainstalovány vysoušeče zdiva. Vysoušení probíhalo po dobu čtrnácti dnů, a to v době celopodnikové dovolené v období vánočních svátků.

„Staré šatny jsou tu s námi skoro stejně dlouho, jako část našich zaměstnanců v důchodovém věku. Proto jsme se ve vedení rozhodli, že je potřeba je zmodernizovat. V šatnách bylo primárně potřeba vyřešit přetrvávající vlhko způsobené bezprostřední blízkostí sprch,“ vysvětluje Robert Masarovič. Nainstalovány byly speciální automatické dveře, které zabraňují šíření mokra mimo prostor sprch. Moderní dveře se otvírají a zavírají na čidlo.

Do šaten byly zakoupeny nové lavice a nové šatní skřínky včetně vnitřního vybavení. Samozřejmostí byla nová výmalba a kompletní čištění. Očistou prošla i zanesená klimatizace. Ta vedle úpravy teploty mimo jiné zajišťuje odvětrávání vzduchu v prašném prostředí strojírenského podniku. Zaměstnanci si vylepšení pochvalují.

Pražská strojírna se, ostatně i jako jiné firmy zaměstnávající pracovníky ve výrobě, dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Spolu s aktivním hledáním nových pracovních sil se tak zaměřuje i na udržení těch stávajících. Možná i díky tomu vedení eviduje v uplynulém období nulovou fluktuaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…