Pražský filharmonický sbor uvede na Pražském jaru dvě české premiéry

13.05.2015 20:36

Pražský filharmonický sbor (PFS) uvede 19. května 2015 na koncertu v rámci festivalu Pražské jaro dvě díla, která zazní v České republice vůbec poprvé: Livonský odkaz estonského skladatele Velja Tormise a Průtrž mračen Američana Erica Whitacrea.

Pražský filharmonický sbor uvede na Pražském jaru dvě české premiéry
Foto: Pražský filharmonický sbor (PFS)
Popisek: Pražský filharmonický sbor (PFS)

Program doplňují díla dalších dvou uznávaných soudobých autorů: Sedm velebných antifon Arvo Pärta a Svatý Johna Tavenera. Koncert se uskuteční od 20:00 v kostele svatých Šimona a Judy v Praze za řízení hlavního sbormistra PFS Lukáše Vasilka.

Koncert je součástí řady samostatných sborových koncertů PFS, která se u veřejnosti těší stále větší oblibě. Při jejich dramaturgii klade sbormistr Lukáš Vasilek důraz na vysokou kvalitu a zároveň na neotřelost uváděných děl. První polovina koncertu bude věnována hudbě duchovní. Pro skladbu Svatý našel Angličan John Tavener (1944-2013) inspiraci v obřadech ruské pravoslavné církve, kde vyšel z textu často zpívaného při bohoslužbě. Ve skladbě autor působivě střídá pravoslavný zpěv se sólovým violoncellem, přičemž partnerem PFS bude mladý český violoncellista Tomáš Jamník. Nejvýznamnější žijící estonský skladatel Arvo Pärt (1935) se naopak v Sedmi velebných antifonách inspiroval západní křesťanskou tradicí a použil texty, které se zpívají o nešporách před vánočními svátky. Livonský odkaz pro sóla a smíšený sbor Velja Tormise (1930) vychází, stejně jako velká část jeho díla, z východoevropské lidové hudební tradice, zde konkrétně z folkloru zaniklého livonského národa. Program uzavírá působivá Průtrž mračen (Cloudburst) pro smíšený sbor, bicí nástroje a klavír Erica Whitacrea (1970) s řadou zvukomalebných efektů, které skutečně vyvolávají pocit blížící se bouře. Autor skladbu složil v pouhých 22 letech na text mexického básníka a diplomata Octavia Paze.

Letošní sezonu, během které PFS absolvoval úspěšná turné po Mexiku a Spojených státech, sbor zakončí na festivalech Janáčkův máj a Smetanova Litomyšl, kde s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem uvede Symfonii č. 3 d moll Gustava Mahlera. V letním období čekají PFS vystoupení na festivalech v německém Bad Kissingenu, švýcarském St. Gallenu a rakouském Bregenzu, kde je již šestým rokem rezidenčním sborem. Letos v rámci Bregenzského festivalu uvede s Vídeňskými symfoniky Turandot a Messa di Gloria Giacoma Pucciniho a Hoffmannovy povídky Jacquesa Offenbacha.

Mezi vrcholy nadcházející sezony 2015-2016 jsou březnové koncerty v Baden-Badenu s Berlínskou filharmonií a sirem Simonem Rattlem, dubnový koncert v Paříži s Orchestre de l'Opéra national de Paris, Choeurs de l’Opéra national de Paris a Philippem Jordanem a květnový koncert s Izraelskou filharmonií pod taktovkou Omera Meira Wellbera v Drážďanech. V ČR sbor vystoupí v rámci abonentních koncertů České filharmonie nebo např. na zahajovacím koncertu prosincového festivalu Dny Bohuslava Martinů v pražském Rudolfinu. Koncert bude opět součástí řady samostatných sborových koncertů PFS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …