Předseda Nejvyššího soudu je ve shodě s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu

08.03.2017 11:12

Výraznější spolupráce nejvyšších soudních orgánů s předkladateli zákonů a vládou při tvorbě nových legislativních norem, Nejvyšší rada soudnictví a aktuálně projednávané novely zákonů. To byla hlavní tři témata, nad kterými dnes v Brně diskutovali ministr pro lidská práva, rovné příležitost a legislativu Jan Chvojka spolu s předsedou Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem.

Předseda Nejvyššího soudu je ve shodě s ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal

Ministr Jan Chvojka podpořil snahy Nejvyššího soudu o to, aby se tato vrcholná soudní instituce stala připomínkovým místem, s jehož návrhy je potřeba se při legislativních procesech povinně vypořádat. V současné době jsou veškeré připomínky Nejvyššího soudu k novelám zákonů stavěny na nižší úroveň, než například připomínky jednotlivých ministerstev a předkladatelé zákonů nebo vláda na ně proto nemusejí ani reagovat.

„S rozsahem vymezení je Nejvyšší soud spokojen, chce se ale posunout mezi připomínková místa s povinným vypořádáním a získat také možnost podávat takzvané zásadní připomínky,“ vysvětlil předseda Pavel Šámal, že Nejvyššímu soudu nejde o to, aby připomínkoval další legislativní normy, které nesouvisí s jeho kompetencemi, ale aby v legislativním procesu, jenž přímo souvisí s činností soudů nebo s procesními pravidly, jimiž se soudy řídí, měly připomínky soudců opravdovou váhu a někdo se jimi vždy relevantně zabýval.

S tím se ztotožnil také ministr Jan Chvojka, když prohlásil: "Já se pokusím nějakým způsobem přispět k tomu, aby Nejvyšší soud a dále Ústavní soud, Nejvyšší správní soud a Nejvyšší státní zastupitelství měly status toho, kdo může dávat připomínky a rozpory, já si myslím, že by to bylo vhodné.“

Ministr Jan Chvojka při návštěvě Nejvyššího soudu opět podpořil vznik samosprávného orgánu justice, Nejvyšší rady soudnictví. V té souvislosti uvedl, že v nynějším volebním období se doslova promarnila šance, aby nezávislá soudcovská samospráva vznikla. Spolu s předsedou Nejvyššího soudu pak řešili, zda je nutností samosprávný orgán justice začlenit do ústavy či nikoli. Shodli se přitom, že by to bylo vhodné.

Předseda Nejvyššího soudu a ministr pro lidská práva spolu také diskutovali o aktuálních změnách zákona o soudních znalcích nebo o procesu přípravy nového občanského soudního řádu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…