Předseda vlády navštívil české vojáky v Afghánistánu

25.04.2016 16:19

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil ve dnech 24. – 25. dubna 2016 Afghánskou islámskou republiku. Kromě setkání s českými vojáky působícími v Afghánistánu v rámci mise NATO Resolute Support se setkal s prezidentem Afghánistánu Ašrafem Ghaním a dalšími vládními představiteli.

Předseda vlády navštívil české vojáky v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády navštívil české vojáky působící na Kábulském mezinárodním letišti a na základně Bagrám a poděkoval jim za jejich službu ve složitých podmínkách a zvládání náročných úkolů. Sešel se také se zástupcem velitele mise Resolute Support generálporučíkem Sandy Storriou a velitelem základny Bagrám generálmajorem Jeffreyem L. Bannisterem.

V diskusi s českými vojáky na obou základnách premiér vyzdvihl význam působení vojáků v rámci mise NATO pro stabilizaci Afghánistánu i pro plnění závazků vyplývajících z členství ČR v Severoatlantické alianci.

„Stabilní a prosperující Afghánistán, schopný postarat se co nejdříve o svou vlastní bezpečnost, je i bezpečnostním zájmem ČR. Svou prací děláte nejen čest a dobré jméno naší zemi v zahraničí, ale také Armádě České republiky u nás doma,“ řekl vojákům premiér Sobotka.

V současné době v misi Resolute Support působí 243 vojáků Armády ČR. Strážní rota na letecké základně Bagrám se podílí na zajišťování bezpečnosti základny. Na Mezinárodním letišti v Kábulu je umístěn Letecký poradní tým, který provádí výcvik afghánských pilotů vrtulníků a pozemního personálu. Dále zde působí Polní chirurgický tým, velitelství mise a Národní podpůrný prvek, který poskytuje logistickou a administrativní podporu všem českým jednotkám v Afghánistánu. Návštěva premiéra Sobotky v Afghánistánu se uskutečňuje týden poté, co vláda ČR schválila mandát pro působení Armády ČR v zahraničních misích pro léta 2017 a 2018. Mandát musí ještě schválit Parlament ČR.

Během své návštěvy Afghánistánu se předseda vlády setkal s afghánskými vládními představiteli. Na jednání s prezidentem Afghánistánu Ašrafem Ghaním a šéfem afghánské exekutivy Abdulláhem Abdulláhem premiér Sobotka zdůraznil, že ČR je jako součást mezinárodního společenství připravena pomáhat Afghánistánu v současné složité bezpečnostní a ekonomické situaci. Zároveň upozornil, že Afghánistán musí dosáhnout pokroku v oblasti vnitřních reforem, tak aby země byla připravena dále přebírat odpovědnost za svou budoucnost a zajistit svým obyvatelům životní perspektivu.

S afghánskými představiteli hovořil premiér Sobotka dále o podpoře navazování kontaktů v oblasti hospodářské spolupráce, ale také o problematice migrace. Předseda vlády položil důraz na potřebu uzavření readmisní dohody mezi EU a Afghánistánem, tak aby mohlo docházet k navracení Afghánců, kteří nezískají v EU azyl. 

„Zemi opouští každý rok desítky tisíc převážně mladých lidí, které ovšem bude Afghánistán potřebovat pro svou budoucí obnovu a rozvoj. Tato emigrační vlna podlamuje dlouhodobé úsilí afghánské vlády i mezinárodního společenství o rekonstrukci země. Česká republika se proto chce v rozvojové spolupráci zaměřovat na oblasti, kde je možné zlepšením životních podmínek v Afghánistánu přispět ke zmírňování migračních tlaků,“ uvedl premiér Sobotka.

V rámci Zahraniční rozvojové spolupráce ČR patří Afghánistán v současné době mezi pět prioritních zemí s programem spolupráce. České rozvojové projekty v Afghánistánu se zaměřují zejména na rozvoj zemědělství, podporu vzdělávání, posilování afghánské státní správy či práva žen.

Premiér rovněž poděkoval zástupcům české diplomacie a také pracovníkům české ambasády v Kábulu za jejich působení v zemi a jejich roli při rozvoji česko-afghánských vztahů, zejména v oblasti ekonomické a politické spolupráce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…