Premiér Sobotka jednal s eurokomisařkou Bieńkowskou o rozvoji vnitřního trhu EU

05.05.2015 15:10

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v úterý 5. května setkal s členkou Evropské komise Elżbietou Bieńkowskou, která má na starosti vnitřní trh, průmysl, podnikání a malé a střední podniky. Premiér dnešním jednáním pokračuje v sérii bilančních schůzek s evropskými partnery.

Premiér Sobotka jednal s eurokomisařkou Bieńkowskou o rozvoji vnitřního trhu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Hlavním tématem jednání premiéra s komisařkou byla dlouhodobá česká priorita v podobě vnitřního trhu, jehož prohlubování a řádné fungování považuje vláda za jeden z hlavních zdrojů ekonomického růstu, zaměstnanosti a podpory investic. Schůzka se věnovala také odstraňování překážek na jednotném trhu, kde je třeba se zaměřit na sektory s významným ekonomickým dopadem. Za klíčové v té souvislosti vláda považuje oblast služeb a digitálního trhu.

Komisařka Bieńkowská seznámila předsedu vlády s aktuální strategií Evropské komise pro jednotný digitální trh, která bude zveřejněna ve středu 6. května. Pro Českou republiku je v té souvislosti důležitá problematika e-commerce a digitalizace průmyslu a její dopady na zaměstnanost. Premiér komisařku ujistil, že strategie pro jednotný digitální trh má plnou podporu české vlády, která si uvědomuje potenciál tohoto zatím v EU opomíjeného odvětví.

Výrazným bodem jednání byla také diskuse o evropském semestru, který slouží ke koordinaci hospodářských politik. Premiér ocenil přístup Evropské komise, která koncem února analyticky zhodnotila naši situaci s důrazem na naplňování doporučení z minulého roku. Pro nadcházející období je pro vládu klíčová podpora hospodářského růstu a zaměstnanosti a související zlepšení výběru daní. Plánované kroky vlády pro další oblasti jsou podrobně obsaženy v Národním programu reforem, který minulý týden kabinet schválil a odeslal do Bruselu.

V závěru jednání premiér s komisařkou Bieńkowskou hovořil také o kosmických aktivitách v souvislosti s tím, že již třetím rokem sídlí v Praze centrum evropského navigačního systému Galileo.

Dnešním setkáním s Elżbietou Bieńkowskou navazuje předseda vlády na předchozí schůzky s členy Evropské komise. V březnu se premiér setkal v Bruselu s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem, s místopředsedou Komise Fransem Timmermansem a českou eurokomisařkou Věrou Jourovou. Na přelomu března a dubna pak jednal premiér Bohuslav Sobotka v Praze s komisařkou pro regionální politiku Corinou Creţu a místopředsedou Evropské komise zodpovědným za energetickou unii Marošem Šefčovičem. Počátkem června do Prahy zavítá eurokomisařka Cecilia Malmströmová, aby s předsedou vlády jednala mimo jiné o dohodě TTIP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…