Premiér Sobotka jednal s prezidentem Rakouska Van der Bellenem

26.06.2017 19:15

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se v pondělí 26. června 2017 setkal s prezidentem Rakouské republiky Alexanderem Van der Bellenem. Prezident přijel do České republiky na pozvání českého prezidenta Zemana. Jednali společně o česko-rakouské hospodářské spolupráci, dopravní infrastruktuře a spolupráci v oblasti vzdělávání. Společně zhodnotili také setkání premiérů v tzv. Slavkovském formátu, které se uskutečnilo minulý týden.

Premiér Sobotka jednal s prezidentem Rakouska Van der Bellenem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s prezidentem Van der Bellenem o česko-rakouské ekonomické spolupráci. Rakousko je jedním z nejvýznamnějších hospodářských partnerů ČR. Pro české exportéry je Rakousko 6. nejdůležitějším trhem, obchodní výměna s Rakouskem pak tvoří 3,7 % z celkového obratu českého zahraničního obchodu. Na českém trhu úspěšně funguje asi 1800 rakouských firem a v Rakousku působí asi 300 českých firem.

Dalším tématem jednání byla spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury, oba představitelé hovořili zejména o dálničním propojení Brno–Mikulov-Vídeň a také Praha–České Budějovice–Linec. Diskutovali také o modernizaci železničních tratí Praha–Linec a Brno–Vídeň.

Důležitým tématem diskuze byla také spolupráce v oblasti vzdělávání a projekt Česko-rakouské učebnice, který by měl být dokončen na konci roku 2017. Cílem projektu je pojmenovat klíčové události a osobnosti společné historie a prezentovat český a rakouský pohled na ně.

Premiér Sobotka informoval prezidenta Van der Bellena také o výsledcích jednání předsedů vlád ČR, Slovenska a Rakouska v tzv. Slavkovském formátu, které se uskutečnilo minulý týden v Brně.

Spolkový prezident Rakouska Alexander Van der Bellen přijel do Prahy poprvé po svém jmenování v lednu letošního roku. Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se s ním neformálně setkal ve Vídni již v červnu 2016. S předchůdcem Heinzem Fischerem jednal premiér při prezidentově závěrečné návštěvě ČR v dubnu 2016 a posléze při návštěvě Vídně v létě 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…