Premiér Sobotka spolu s dalšími klíčníky odemkl dveře k Českým korunovačním klenotům

13.05.2016 8:35

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 12. května 2016 spolu s dalšími držiteli klíčů zúčastnil slavnostního vyzvednutí Českých korunovačních klenotů z Korunní komory v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Klenoty budou vystaveny ve Vladislavském sále u příležitosti 700. výročí narození Karla IV.

Premiér Sobotka spolu s dalšími klíčníky odemkl dveře k Českým korunovačním klenotům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Klíče od Korunní komory vlastní kromě premiéra Bohuslava Sobotky také prezident Miloš Zeman, arcibiskup pražský Dominik Duka, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý a primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová.

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů ze sbírky Svatovítského pokladu a sloužily jako odznaky vlády a moci českých králů. Udělovaly se při korunovaci. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, dále kožená pouzdra na korunu, žezlo a jablko, podušku pod korunu, korunovační plášť s hermelínovými doplňky, štolou, pásem a tzv. manipulem. Svatováclavskou korunu nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV. ke své korunovaci českým králem, což ji činí čtvrtou nejstarší v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne