Prestižní vítězství: Pražský dopravní podnik je nejtransparentnější městskou společností zemí V4

03.03.2017 7:32

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) je v žebříčku transparentnosti nejlépe hodnocenou firmou z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Porazil tak dalších 35 velkých městských obchodních společností zemí Visegrádské čtyřky. Vyplývá to z údajů občanského sdružení Oživení, které žebříček sestavilo v rámci protikorupčních opatření.

Prestižní vítězství: Pražský dopravní podnik je nejtransparentnější městskou společností zemí V4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Důraz vedení DPP na protikorupční politiku nese své ovoce. Podle zjištění Oživení je Dopravní podnik nejtransparentnější městskou společností v České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. „Vnímáme to jako potvrzení správnosti naší strategie, která si klade jako prioritu být transparentní vůči veřejnosti,“ zdůrazňuje Martin Gillar, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

„Deficity v transparentnosti bohužel vykazovaly všechny hodnocené společnosti v rámci zemí V4. DPP obstál v hodnocení nejlépe, nicméně obdržel z možných 100 % pouze 60 %, tudíž zde vidíme ještě velký prostor pro zlepšení,“ uvádí Andrea Kohoutková, advokátka spolupracující s Oživením.

V boji s korupcí má vedení DPP jednoznačnou podporu vládnoucích pražských politiků. „Jsme hrdí na to, že mezi 36 městskými obchodními společnostmi ze čtyř zemí zvítězil právě DPP. Navíc také uspěly Kolektory Praha. Je to pro nás další signál, že se věci vyvíjejí správným směrem. Nechceme ale usnout na vavřínech a budeme jako akcionář na DPP tlačit, aby jeho vedení dále zpřístupňovalo maximum důležitých informací nejenom pro Pražany,“ sděluje Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

„Když se podíváme, jaký byl ještě před pár lety obraz Dopravního podniku, tak je vítězství v anketě významným posunem k lepšímu. Pro Pražana je však myslím ještě důležitější to, že Dopravní podnik výborně funguje, neustále zvyšuje své dopravní výkony a vozí stále více cestujících, kteří dávají MHD přednost před individuální automobilovou dopravou,“ řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas. 

DPP uspěl zejména díky zprostředkování přístupu k informacím. Podle Oživení nabízí DPP na webu snadno přístupné informace o společnosti s rozcestníkem k dokumentům, transparentně informuje o postupu podání žádosti o informace a také uvádí, do kdy na žádost odpoví. „Musíme se chovat jako moderní společnost 21. století, i když to často není jednoduché, považujeme to v dnešní době za standard,“ doplňuje Martin Gillar.

Zpráva Oživení dále vyzdvihuje komunikaci DPP ohledně vlastnické struktury, způsobu hlasování a rozhodovacích procesů společnosti.

Výsledky nezávislé studie občanského sdružení Oživení tak ukazují, že se DPP povedlo oprostit od chyb minulých vedení, kdy byly aktivity společnosti spojovány s netransparentností a korupčním prostředím.

TOP 5 českých městských společností ze čtyř evropských zemí podle žebříčku Oživení

 

Pořadí

Hodnocení

DPP

1.

60,42 %

Kolektory Praha, a.s.

6.

47,67 %

Teplárny Brno, a.s.

7.

46,83 %

Plzeňské městské dopravní podniky, a.s.

12.

40,00 %

SAKO Brno, a.s.

14.

37,58 %


TOP 5 městských společností v zemích V4 podle Oživení

 

Pořadí

Hodnocení

Země

DPP

1.

60,42 %

CZ

FKF Zrt.

2.

55,67 %

HU

Public Transport Company Bratislava, Inc.

3.

54,17 %

SK

Miskolc Városi Közlekedsi Zrt.

4.

51,67 %

HU

Szeged IKV Zrt.

5.

49,00 %

HU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …