Přijďte na novou výstavu do Národního muzea a projděte se fascinujícím světem zvířat a rostlin

27.07.2017 17:13

V Nové budově Národního muzea mohou návštěvníci zhlédnout originální přírodovědnou výstavu „Světlo a život“, jejímž hlavním motivem je světelná energie Slunce a její klíčová role v evoluci a rozmanitosti organismů.

Přijďte na novou výstavu do Národního muzea a projděte se fascinujícím světem zvířat a rostlin
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Výstava tak návštěvníky postupně provede na první pohled nesouvisejícími prostředími jako je podzemní prostor jeskyní, půda, rozlehlé stepi, až po jednotlivá patra tropického lesa. Kromě exponátů a modelů se zde návštěvníci budou moci setkat s několika interaktivními panely a zajímavými aktivitami, vyzkoušet si mohou například malování světlem na speciální plátno nebo práci paleontologa při odkrývání jeskynních kosterních nálezů. Výstava je pro veřejnost otevřena od 28. července 2017 a potrvá až do konce roku 2018.

„Na jaře roku 2015 jsme v Nové budově otevřeli přírodovědeckou expozici „Archa Noemova“, kde se návštěvníci mohou setkávat s velkou částí zvířecích exponátů, dříve vystavenou v Historické budově Národního muzea, která nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Archa Noemova se stala velmi oblíbenou a my jsme se nyní rozhodli návštěvníkům nabídnout ještě jiný, zajímavý pohled na rostlinnou a živočišnou říši, tentokrát v podobě výstavy, která je inspirovaná schopnostmi jednotlivých druhů přežít a přizpůsobit se určitým světelným podmínkám,“ říká k nové výstavě generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Výstava jako poschoďový dům

 
 
Výstava rozdělená do čtyř volně navazujících celků provází návštěvníka od nejspodnějších vrstev země až po nejvyšší koruny tropických stromů. S životem v nehostinné říši temna se seznámí v jeskyni, kde se vyvinuly organismy dokonale přizpůsobené životu ve věčné tmě. V takových podmínkách jsou schopny přežívat pouze druhy s pomalejší látkovou výměnou, schopné efektivně využívat veškerou zde dostupnou energii. Tyto druhy jsou většinou slepé a bílé jako například vystavený macarát nebo jeskyňovka Pearseova. Pobyt v jeskyni evokuje i projekce létajících netopýrů, jeskynní malba, model ohniště či kostra hyeny jeskynní umístěná pod pochozím sklem. Zajímavými exponáty jsou i minerály s fluorescentními vlastnostmi, vedle nichž si budou moci všichni zájemci vyzkoušet takzvané malování světlem na připravené plátno. Děti v této části výstavy jistě zaujme možnost zahrát si na paleontologa a z vrstvy písku vyhrabat kosti medvěda jeskynního.

Život v půdě

Dalším zastavením na cestě vzhůru je půda plná bizarních živočichů. Reálný, ve skle vysypaný půdní profil nenechá nikoho na pochybách, že se opravdu ocitá pod zemí. Pohyb v zemi je energeticky velmi náročný a u zvířat se proto vyvinula celá řada účelných přizpůsobení, která je možné vidět například u krtonožky nebo červora. Život pod zemí je však i přesto výhodný, jelikož poskytuje dokonalý úkryt před predátory a nepřízní počasí. Dokládají to i modely zvířecích nor, jejichž průřez zaujme nejen dětské návštěvníky. Pro ně je zde také přichystán kvíz na dotykovém panelu, kde mohou přiřazovat kořeny ke správným druhům stromů.

Cesta na step

Cesta výstavou pokračuje na rozlehlou a sluncem zalitou step s velkými býložravci a celou škálou rozmanitých druhů hmyzu. Na stepi se nachází mimo jiné vzácný exponát karakala, kterého ze svých cest přivezl Emil Holub. Působivé jsou velké modely dvou neoblíbených parazitů – blechy a klíštěte, které je zároveň možné porovnat s exempláři v reálné velikosti. Motýlím křídlům je věnován další panel, který návštěvníkům poodhalí fascinující vlastnosti jejich mikrostruktury, které dovedly vědce až k vynalezení LCD displejů. Diorama z rákosí je zas zavede do mokřadů, kde potkají volavku popelavou, čápa bílého a při troše štěstí i dobře ukrytého bukače velkého. Opět zde nechybí možnost vyzkoušet si své znalosti, ať již jde o přiřazování semínek k druhům travin či rozeznávání hlasu ptáků. Princip fotosyntézy pro změnu děti poznají po správném složení puzzle.

Zápas o světlo

Příběh výstavy vrcholí v prostředí tropického lesa. Ačkoliv zde žije velké množství druhů, podmínky k životu se liší téměř na každém kroku. Rostliny tu mezi sebou bojují o každý paprsek světla a zase naopak, v korunách stromů, které živočichům nabízí množství úkrytů a potravy, přežívají jen rostliny přizpůsobené na nadbytek světla a s ním spojený nedostatek vody. Prostředí lesa dokresluje model tropického stromu, do jehož kmene je možné nahlédnout, exponáty pro něj typických živočichů či světelný panel vysvětlující bioluminiscenci, příznačnou například pro dobře známé světlušky či některé druhy hub.
 
„Výstava Světlo a život je pro nás v jistých ohledech unikátní, a to hned z několika důvodů. Na její přípravě se totiž podílela všechna oddělení Přírodovědeckého muzea Národního muzea a byla tak pro nás takovou menší zkouškou v rámci příprav nových expozic do Historické budovy Národního muzea. Dále se jednalo o pilotní projekt ve spolupráci s Přírodovědci.cz, díky kterým jsme mohli prezentovat některá témata za hranicí našich muzejních možností,“ říká ředitel Přírodovědeckého muzea Ivo Macek.

Mobilní aplikace, doprovodné programy i soutěž

Výstavou provází také veselé komiksové příběhy určené nejen dětským návštěvníkům. Ke stažení je mobilní aplikace Národního muzea, kterou mohou všichni příznivci výstavy brouzdat i z pohodlí domova a dozvědět se tak více zajímavostí. Vydán je rovněž tištěný katalog v česko-anglické verzi.
Po celou dobu konání výstavy budou probíhat také zajímavé doprovodné programy, včetně komentovaných prohlídek, víkendových akcí a programů pro školní třídy, nebo soutěž o vstupenky do Národního muzea a další hodnotné ceny.
 
Nová budova Národního muzea je otevřena ve dnech pondělí, úterý, čtvrtek – neděle od 10 do 18 hodin, středa od 9 do 18 hodin, první středa v měsíci od 10 do 20 hodin; vstupné na výstavu Světlo a život je 120 Kč/plné, 70 Kč/snížené, 200 Kč/rodinné; vstupné do expozice Archa Noemova je 100 Kč/plné, 70 Kč/snížené, 170 Kč/rodinné; vstupné do celého objektu je 200 Kč/plné, 140 Kč/snížené, 340 Kč/rodinné.
 
Více informací naleznete na www.nm.cz a www.muzeum3000.cz
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…