Priority ministerstva zdravotnictví na rok 2017: růst mezd a rekonstrukce nemocnic

10.12.2016 12:00

Nejdůležitější položkou je 10% navýšení platů pro všechny pracovníky ve zdravotnictví, což je trend, který už byl zahájen a který bude pokračovat i v roce 2018.

Priority ministerstva zdravotnictví na rok 2017: růst mezd a rekonstrukce nemocnic
Foto: mzcr.cz
Popisek: Ministerstvo zdravotnictví ČR

„Nejdůležitější položkou je pro nás samozřejmě 10% navýšení platů pro všechny pracovníky ve zdravotnictví, což je trend, který už byl zahájen a který bude pokračovat i v roce 2018. Dalším významným bodem je zahájení programu tzv. strategických investic. Některé velké české nemocnice sídlí v budovách postavených ještě za doby císaře Františka Josefa, od jehož úmrtí jsme si právě připomněli 100 let, a nám se teprve teď daří započít s jejich rekonstrukcí a stavbou nových pavilonů. Podle mého soudu i díky těmto investicím naše zdravotnictví poskočí do 21. století. Důležitým pokrokem jsou pro nás i výdaje na specializační vzdělávání – jde o 500 milionů, které mají pomoci stabilizaci a motivaci mladých českých lékařů k tomu, aby zůstali v českém zdravotnictví a neodcházeli nám do zahraničí. Nemalou částkou v rozpočtu jsou výdaje na výzkum a vývoj, které dosáhnou 1,5 miliardy a pomohou české vědě k tomu, aby udržela kontakt s evropskou a světovou špičkou a také přispějí ke stabilizaci nebo možná dokonce i k návratu některých našich špičkových vědeckých kapacit ze zahraničí. Klíčovou věcí pro mě jako pro ministra zdravotnictví je zahájený proces zvyšování plateb státu za státní pojištěnce, což bude pravděpodobně prioritou i pro rok 2018,“ uvedl na brífinku před dnešním schvalováním rozpočtu ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Priority pro rok 2017:

  • Nárůst platů lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví o 10%

Jedním z finančních zdrojů pro toto navýšení je vládou schválené zvýšení plateb za státní pojištěnce na 920,- Kč za osobu, které znamená celkové navýšení mandatorních výdajů kapitoly všeobecná pokladní správa o 3,6 mld. Kč.

  • Investice

Situace v oblasti investic je kritická, a proto patří k významným prioritám nejen pro rok 2017, ale i pro roky další. Majetek státu ve správě nemocnic přímo řízených MZ chátrá, nemocnice nám doslova padají na hlavu a v řadě případů se dostáváme do rozporu s hygienickými předpisy i legislativou EU. Dlouhodobě roste míra amortizace dlouhodobého majetku nemocnic, což je odrazem nedostatečných investic do dlouhodobého majetku, kdy nedochází ani k jeho prosté reprodukci. Přitom investiční rozpočet MZ za období posledních 3 let poklesl na jednu třetinu. V návrhu rozpočtu pro rok 2017, ale i ve střednědobém výhledu na roky 2018 a 2019 však máme na investice rozpočtováno pouhých 630 mil. Kč.

Strategických investic je 7 s celkovými investičními náklady ve výši cca 10 mld. Kč. Patří mezi ně:

  1. Fakultní nemocnice Brno – výstavba gynekologicko-porodnické kliniky a přesun poloviny klinik z nevyhovujících prostor
  2. Fakultní nemocnice Olomouc – rekonstrukce a dostavba hlavní budovy Františka Josefa
  3. Fakultní nemocnice Plzeň – pavilon chirurgických oborů
  4. Thomayerova nemocnice Praha – centrální urgentní příjem
  5. IKEM Praha – výstavba budov G1 a G2
  6. Všeobecná fakultní nemocnice Praha – záměr – výstavba nového sdruženého objektu
  7. Fakultní nemocnice Hradec Králové – modernizace chirurgických oborů – rekonstrukce Bedrnova pavilonu

Všechny projekty by měly být zahajovány v průběhu příštího roku projektovou přípravou, v letech 2018–2022 bude následovat vlastní výstavba.

„Samozřejmě dobrý ministr zdravotnictví nemůže být nikdy zcela spokojen s rozpočtem pro svůj resort, je přímo mou povinností vždy požadovat více. V tuto chvíli budu muset pracovat s tím, co jsme dostali k dispozici, příští rok ovšem budu opět usilovat o další navýšení prostředků,“ dodává k rozpočtu svého resortu ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Základní struktura rozpočtu MZ

Nárůst celkových výdajů ve srovnání s rokem 2016 je možný jen díky prostředkům z Evropské unie a Finančních mechanismů, bez nich je rozpočet výdajů na rok 2017 o cca 600 mil. Kč nižší než rozpočet na letošní rok.

Celkové výdaje kapitoly MZ pro rok 2017 činí 7 286 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…