Proti praní špinavých peněz bude nadále bojovat Finanční analytický úřad

04.01.2017 12:50

K 1. lednu 2017 byl zákonem č. 368/2016 Sb., novelizujícím zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu zřízen Finanční analytický úřad.

Proti praní špinavých peněz bude nadále bojovat Finanční analytický úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Úřad bude plnit funkci finanční zpravodajské jednotky pro Českou republiku, kterou doposud vykonával odbor Ministerstva financí – Finanční analytický útvar. K této změně došlo i na základě doporučení výboru Moneyval Rady Evropy, který navrhl posílit legislativně nezávislost a samostatnost. Jako organizační složka státu bude FAÚ součástí rozpočtové kapitoly MF a samostatnou účetní jednotkou.

„Finanční analytický útvar se za svou dvacetiletou existenci může pochlubit skvělými výsledky. Například v roce 2015 se mu povedlo zajistit finanční prostředky z trestné činnosti ve výši 5,5 miliardy korun. Tuto změnu vítám a věřím, že i s novým názvem a s větší samostatností bude mít úřad úspěšné výsledky,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Mezi hlavní úkoly Finančního analytického bude patřit příjem a analýza oznámení o podezřelých obchodech od povinných osob a dalších podnětů, kontrolní činnost a vedení řízení o přestupcích a správních deliktech, právní agenda spojená s přípravou předpisů v oblasti boje proti praní špinavých peněz, financování terorismu a mezinárodních sankcí či spolupráce s více než 150 partnerskými zpravodajskými jednotkami z celého světa.

Veškeré informace spojené s fungováním nového úřadu jsou k dispozici na jeho webových stránkách www.financnianalytickyurad.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…