Provozovatelé přenosových soustav reorganizovali TSC a založili společnost TSCNET Services

29.11.2014 10:00

Jedná o mezník jak v historii TSC, tak i v bezpečnosti dodávek energie v Evropě: rok po založení společné kanceláře iniciativy TSC v německém Mnichově založilo deset provozovatelů přenosových soustav z Rakouska, Chorvatska, České republiky, Německa, Nizozemska, Slovinska a Švýcarska společnost TSCNET Services GmbH.

Provozovatelé přenosových soustav reorganizovali TSC a založili společnost TSCNET Services
Foto: red
Popisek: ČEPS, a.s.

Každý z nich vlastní ve společnosti stejný podíl. Očekává se, že ostatní provozovatelé přenosových soustav z Dánska, Maďarska a Polska, kteří se zapojili do iniciativy TSC, se přidají jako společníci koncem roku 2014.

Nová společnost je součástí restrukturalizačního plánu TSC, jehož cílem je zeštíhlení řízení, zjednodušení organizace a zefektivnění rozhodova-cích procesů. Nová organizační struktura bude navržena tak, aby vyu-žívala možnosti spolupráce a soustředila se na zdroje. Očekává se, že TSC dokončí většinu podstatných kroků do konce roku 2014.

„Nová struktura nám umožní efektivněji poskytovat naše služby a ještě rychleji reagovat na nové požadavky,“ říká Alexander Wirth, který byl v počáteční fázi jmenován ředitelem společnosti TSCNET Services. Ale-xander Wirth přichází ze společnosti Swissgrid, která je členem TSC, Odpovídal zde za implementaci a provoz společného kanceláře TSC v Mnichově, kde sídlí i nové vzniklá společnost TSCNET Services. V ná-sledujících měsících budou jmenováni dva noví ředitelé, kteří povedou novou společnost.

Vedení bude podávat zprávy nové dozorčí radě (jejímž předsedou je Mel Kroon, generální ředitel společnosti TenneT Holding B.V.) a valné hromadě (jejímž předsedou je Pierre-Alain Graf, generální ředitel spo-lečnosti Swissgrid). TSC má dva nové řídicí orgány: Výbor pro spolupráci odpovědný za strategii, rozpočet a rozšiřování spolupráce, a Provozní výbor odpovědný za definování a sledování podnikových procesů a služeb, včetně společnosti TSCNET Services.

V současné době je společná kancelář TSC pracovištěm 17 odborníků ze zúčastněných přenosových soustav, kteří plní úkoly koordinace pro-vozního plánování 24 hodin a 7 dnů v týdnu a provádí výpočty pře-shraniční kapacity přenosových sítí v kontinentální Evropě. To by mělo zůstat beze změny. „Dnes odvádí můj tým vynikající práci a bude se i nadále snažit zlepšovat a zdokonalovat naše služby v nové struktuře,“ říká Wirth.

Ve střednědobém horizontu plánuje společnost TSCNET Services posky-tovat nové služby, pro které budou zapotřebí další zaměstnanci. Dosud se tým zaměřoval na podporu provozovatelů přenosových soustav při plánování provozních postupů, včetně prognóz přetížení a společných bezpečnostních analýz založených na Společném nástroji pro výměnu dat a posouzení bezpečnosti (CTDS). Mezi další klíčové úkoly patří řízení denních telekonferencí zúčastněných provozovatelů přenosových soustav a přispívání k průběžnému řízení kvality a zlepšovacích postupů. Kromě toho se provádí komplexní rozšiřování služeb v oblasti výpočtu kapacity a v současné době se připravují další rozšíření. Společnost TSCNET Services by měla být plně uvedena do provozu do 1. ledna 2015. „Tento společný podnik je skutečně dobrým příkladem toho, jak rychle evropští provozovatelé přenosových soustav upevňují svou spo-lupráci a rozšiřují vzájemnou koordinaci. To vedlo k výraznému zvýšení bezpečnosti a efektivity naší činnosti,“ uvedl Pierre-Alain Graf, generální ředitel společnosti Swissgrid a předseda výboru pro spolupráci TSC.

TSO Security Cooperation

Transmission System Operator Security Cooperation – TSC (Bezpeč-nostní spolupráce provozovatelů přenosových soustav) vznikla v prosinci 2008 jako decentralizovaná iniciativa na podporu regionální evropské spolupráce v oblasti bezpečnosti a spolehlivosti provozu přenosových soustav participujících zemí a celé Evropy.

Jejími členy jsou 50Hertz, Amprion (oba z Německa), APG (Rakousko), ČEPS (Česká republika), ELES (Slovinsko), Energinet.dk (Dánsko), HOPS (Chorvatsko), PSE (Polsko), swissgrid (Švýcarsko), TenneT TSO (Německo), TenneT TSO (Nizozemsko), TransnetBW (Německo) a MA-VIR (Maďarsko).

Zúčastnění provozovatelé přenosových soustav založili „TSO Security Cooperation“ se stálým týmem expertů (TSO Security Panel), novými nástroji pro vzájemnou spolupráci dispečinků a společnou IT platformou CTDS pro výměnu dat a koordinované analýzy bezpečnosti provozu na základě kritéria n-1.

TSC si klade za cíl zejména zajištění bezpečnosti provozu evropských přenosových sítí zásobujících elektřinou a prohloubení vzájemné spolu-práce zúčastněných provozovatelů přenosových soustav. TSC je ote-vřena účasti dalších partnerů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …