Průzkum: Ego českých premiérů - vede Topolánek a Gross

05.10.2015 10:29

Lingvistická analýza Milana Petráka z Bisnode ukázala, u většiny dosavadních českých premiérů jejich „ego“ po nástupu do funkce prudce vzrostlo. Nárůst ega je současně úměrný hodnotě iracionality. Ta je dána především agresivitou a dogmatičností daných politiků a odhaluje jejich tendenci ke skupinovému myšlení.

Průzkum: Ego českých premiérů - vede Topolánek a Gross
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

U většiny dosavadních českých premiérů jejich „ego“ po nástupu do funkce prudce vzrostlo. Nárůst ega je současně úměrný hodnotě iracionality. Ta je dána především agresivitou a dogmatičností daných politiků a odhaluje jejich tendenci ke skupinovému myšlení.  Takové jsou závěry studie, která vychází z metodiky analýzy skupinové iracionality Milana Petráka, který v poradenské společnosti Bisnode pracuje jako datový analytik.

Poznámka: K analýze byly použity odpovědi předsedů vlády na ústní interpelace v poslanecké sněmovně a sledovaly změnu výskytu zájmena „já“ na 10 000 slov. Všichni analyzovaní politici tedy mluvili spatra a za obdobných podmínek. Nárůst ega byl měřen frekvencí zájmena „já“ v odpovědích na ústní interpelace. Seznam vyhledávaných výrazů k určení iracionality je uveden na http://iracionalita.net/slovnik.php. Václav Klaus v přehledu chybí, protože za dobu jeho úřadování neprobíhaly v poslanecké sněmovně odpovědi na ústní interpelace. Dále chybí Jiří Rusnok, který v úřadu působil velmi krátce.

„Je prokázáno, že osoby s narcistickými sklony mají větší tendenci k ideologickému myšlení. To jim umožňuje věřit, že jsou to právě ony, kdo buduje lepší zítřky, kdo bude spasen a podobně. Tento fakt se odráží i v nárůstu „ega“ (měřeného frekvencí zájmena „já“ v odpovědích na ústní interpelace) dosavadních českých premiérů po získání funkce,“ komentuje výsledky studie analytik Milan Petrák s tím, že nárůst ega je úměrný hodnotě iracionality. „Ta je dána především agresivitou a dogmatičností daných politiků a odhaluje jejich tendenci ke skupinovému myšlení,“ dodal Milan Petrák.

Většině premiéru jejich ego po nástupu do funkce prudce vzrostlo. Výjimku tvoří dva politici s nízkým naměřeným koeficientem iracionality - Josef Tošovský, Jan Fischer a Bohuslav Sobotka. „Pokles byl dále zaznamenán u Petra Nečase. V jeho případě to může být důsledek faktu, že během druhého roku zemi postihla ekonomická recese,“ uvedl dále analytik Milan Petrák. Naopak nejvíce ego vzrostlo u premiérů, jejichž interpelace se vyznačují i vysokou iracionalitou – Mirka Topolánka a Stanislava Grosse. Míru tak zvané iracionality politických stran lze určit na základě četnosti výskytu výrazů rozdělených do sedmi základních kategorií – agresivita, prodej iluzí, dogmatismus, zaštiťování se kolektivem, ideologické myšlení, dramatizace a posedlost symboly.

Čeští premiéři podle růstu ega po zvolení do funkce:

Premiér

Koeficient iracionality

Četnost zájmena "já"
v 1. období

Četnost zájmena "já"
ve 2. období

Změna četnosti

Klaus Václav

344

N/A

N/A

N/A

Tošovský Josef

172

33

13

-20

Zeman Miloš

213

8

23

15

Špidla Vladimír

198

0

5

5

Gross Stanislav

237

35

59

25

Paroubek Jiří

203

85

102

17

Topolánek Mirek

240

59

98

39

Fischer Jan

197

82

74

-10

Nečas Petr

247

46

42

-4

Sobotka Bohuslav

131

43

34

-9

 

K analýze byly použity odpovědi předsedů vlády na ústní interpelace v poslanecké sněmovně. Všichni tedy mluvili spatra a za obdobných podmínek. Sledované časové období odpovídá funkčnímu období premiéra. Zdroj stenografických přepisů: www.psp.cz

K analýze byly použity odpovědi předsedů vlády na ústní interpelace v poslanecké sněmovně. Všichni tedy mluvili spatra a za obdobných podmínek. Sledované časové období odpovídá funkčnímu období premiéra. Zdroj stenografických přepisů: www.psp.cz.

Zdroj: Analýza skupinové iracionality, Milan Petrák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…