Průzkum STEM: Většina veřejnosti nepodporuje proměnu Evropské unie ve federální instituci

04.11.2015 11:20

Čtyřpětinová většina české veřejnosti (81 %) nepatří mezi stoupence proměny Evropské unie ve federalistické uspořádání členských zemí. Podobně jasná většina občanů (83 %) se nedomnívá, že jednou vznikne jakýsi evropský národ.

Průzkum STEM: Většina veřejnosti nepodporuje proměnu Evropské unie ve federální instituci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Citovaný výzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 18. až 28. září 2015. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpověděl soubor 925 respondentů.

Vedle pravidelných otázek postihujících aktuální vztah českých občanů k Evropské unii byly do zářijového průzkumu STEM zařazeny rovněž otázky věnované obecnějším tématům spojeným s federalistickým uspořádáním EU a pravděpodobností vzniku evropského národa.

Podle pětiny dotázaných by se Evropská unie měla postupně změnit ve stát s federalistickým uspořádáním členských zemí. Jednoznačná většina veřejnosti (81 %) však mezi zastánce federalizace Evropské unie nepatří. Z dlouhodobého hlediska nikdy STEM v průzkumech nezjistil většinovou podporu federalistického uspořádání, nejvyšší podíl byl naměřen krátce po vstupu České republiky do EU (2005: 36 %). V průzkumech v druhém desetiletí tohoto století již míra podpory federalismu v EU mezi českými občany klesala.

Vzhledem ke klesající míře spokojenosti českých občanů s naším členstvím v Evropské unii je pochopitelné, že lidé nejsou vstřícní dalšímu upevňování vazeb mezi členskými státy unie.

„Někteří lidé říkají, že by se Evropská unie měla postupně stát skutečným státem s federalistickým uspořádáním jednotlivých členských zemí. Patříte mezi tyto lidi i Vy?“

Pramen: STEM, Trendy 2005–2015

(V letech 2011 až 2014 bylo ve znění otázky: „… skutečným státem s federálním uspořádáním…“.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…