První aktivní středoušní implantát v ČR zavedený ve FNUSA navrátil pacientku do běžného života

14.01.2016 10:49

V říjnu loňského roku zavedli lékaři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně jako první v ČR pacientce aktivní středoušní implantát. Operace byla provedena ve spolupráci s profesorem Wolf-Dieter Baumgartnerem z vídeňské univerzitní nemocnice, který patří mezi přední světové specialisty v oblasti chirurgické léčby sluchových poruch.

První aktivní středoušní implantát v ČR zavedený ve FNUSA navrátil pacientku do běžného života
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Oproti běžnému sluchadlu, které umí pouze zesílit zvuky, vstupující do zvukovodu, aktivní středoušní implantát převádí okolní zvukové signály na mechanické vibrace. Touto mechanickou energií jsou stimulovány přímo struktury středního ucha, což výrazně zlepšuje vnímání pacienta. Zvuky jsou (jak je názorně vidět i na přiložených obrázcích) zachytávány mikrofonem takzvaného zevního audio-procesoru, který pacient nosí za uchem, kde je držen magnetickou silou. Zevní audio-procesor převádí zvuky na elektrické signály, které vysílá do vnitřní implantované části. Z ní jsou vedeny do středního ucha, kde signály drobný měnič převede na mechanické vibrace struktur středního ucha. Slyšení ve vnitřním uchu a sluchovém nervu se pak již odehrává přirozeným způsobem.

Pacientka Milada Reichová je nyní po třetím nastavování. Má dle audiometrických testů velmi dobrý efekt léčby. "Se zvukem jsem velice spokojena a dle svého subj. pocitu slyším nyní jako před začátkem vady sluchu před lety. Navíc kosmetický efekt je také vynikající, jak můžete posoudit z přiložené fotky", sdělila pacientka, která je povoláním zdravotní sestra. Nyní totiž pacientka nosí za uchem zevní procesor, který drží za uchem magnet. V tomto místě vůbec není porušena kůže a může tak bez problému pokračovat v práci ve sterilním nemocničním prostředí. "Pro regulaci používá bezdrátový dálkový ovladač, kterým velice diskrétně může regulovat hlasitost a přepínat předem nastavené režimy práce (např. zvláštní nastavení pro poslech televize, nastavení do hluku a pod.)", informuje MUDr. Tomáš Talach, vedoucí foniatrického centra Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

"Jsem rád, že paní Milada je dalším důkazem toho, co všechno dokáže dnešní medicína. Technologický pokrok a vývoj nových sluchových  implantabilních systémů otevírá do budoucna široké možnosti pro pacienty, kterým používání standardních sluchadel nepřináší žádoucí užitek.  Pevně věřím, že první úspěšná operace tohoto druhu se stane významným impulzem k postupnému zavádění sluchových implantátů do praxe a přispěje ke zlepšování kvality života  pacientů se sluch postižením a jejich návratu do běžného života", podotkl Břetislav Gál, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…