První festivalový den Prix Bohemia Radio vyvrcholil koncertem v Obecním domě

05.11.2013 18:59

4. listopadu ráno odstartoval v Praze již 30. ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, pořádaný Českým rozhlasem. První festivalový den hodnotily soutěžní poroty snímky v kategorii Drama a Pořad o  hudbě. Jeho vrcholem pak byl slavnostní koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu, spojený s předáním Ceny Karla Kyncla, Ceny Jiřího Ješe a uvedením čtyř rozhlasových osobností do Síně slávy.

První festivalový den Prix Bohemia Radio vyvrcholil koncertem v Obecním domě
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V kategorii Drama bylo do soutěže přihlášeno 34 pořadů, v kategorii Pořad o hudbě soutěžilo 18 pořadů. S rozhodnutím porot ve všech soutěžních kategoriích budeme seznámeni ve čtvrtek večer.

Druhý festivalový den pokračuje poslechem nahrávek v mezinárodní kategorii Dokument. Ve  studiu S2 v Českém rozhlase si přihlášené snímky může spolu s porotci poslechnout od ranních hodin i veřejnost, stejně jako debaty poroty po skončení veřejných poslechů. V programu úterního dne je i neveřejné zasedání poroty v kategorii Autoanonce.

Na slavnostním večeru v Obecním domě, kde zahrál Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod  vedením šéfdirigenta Ondreje Lenárda spolu se sólisty Janem Simonem, Jitkou Hosprovou a  Triem Josefa Vejvody, uvedl generální ředitel ČRo Peter Duhan do rozhlasové síně slávy Lucii Výbornou, Jana Pokorného a rozhlasové legendy Karla Malinu a Karla Tejkala. Cenu Karla Kyncla získal zahraniční zpravodaj Ondřej Houska, Cenu Jiřího Ješe za nejlepší komentář Petr Příhoda.  Závěrem večera poděkoval generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan pěti nejštědřejším dárcům, kteří přispěli do rozhlasové sbírky Pomáhejte s námi, věnované obětem povodní. Sbírka vynesla více než dvanáct a půl milionu korun.

Úterní festivalový program Prix Bohemia Radio bude zakončen koncertem ve studiu S1, kde v rámci Radio Wave Stimul Festivalu vystoupí od 20 hodin Floex, John Lemke a Poppy Ackroyd. Posluchači ocení jistě i možnost zúčastnit se koncertu skupiny Ars Acustica, která vystoupí od 21:30 ve Veletržním paláci.

Více informací o programu festivalu najdete na Prix Bohemia Radio.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…