První jednání s Pákistánem o předávání odsouzených bylo úspěšné

16.03.2018 16:34

Ve dnech v polovině března se v Islámábádu uskutečnilo jednání expertů Ministerstva spravedlnosti České republiky s pákistánskou stranou, jehož cílem bylo sondážní jednání k možnosti uzavřít smlouvu mezi Českou republikou a Pákistánskou Islámskou republikou o předávání odsouzených osob. Obě strany mají v tuto chvíli zájem na tom, aby byla smlouva uzavřena.

První jednání s Pákistánem o předávání odsouzených bylo úspěšné
Foto: justice.cz
Popisek: Ministerstvo spravedlnosti ČR

Inciativa Ministerstva spravedlnosti ČR reaguje na případ zadržení občanky České republiky v Pákistánu pro podezření za spáchání závažné drogové trestné činnosti, za které jí hrozí v Pákistánu uložení několikaletého trestu odnětí svobody. Mezi Českou republikou a Pákistánem doposud neexistuje mezinárodní smluvní základ, který by umožňoval vzájemné předávání odsouzených osob k dalšímu výkonu trestu odnětí svobody do svého domovského státu. V současné době má Pákistán takovou smlouvu sjednánu pouze s jediným evropským státem, Velkou Británií.

Účelem smluv o předávání odsouzených osob je především možnost určená občanům daného státu, aby v případě svého odsouzení pro trestný čin spáchaný v cizím státě mohli požádat o předání do svého domovského státu, kde si trest odnětí svobody uložený v cizině vykonají. Podstatou tohoto typu mezinárodních smluv je tedy uplatnění zásady resocializace odsouzené osoby ve výkonu trestu odnětí svobody pro možnost jejího zařazení do společnosti po vykonání uloženého trestu.

V průběhu jednání potvrdily obě strany záměr sjednat smlouvu o předávání odsouzených osob, která bude aplikovatelná i na aktuální případ občanky České republiky, bude-li v rámci trestního řízení v Pákistánu pravomocně odsouzena k výkonu trestu odnětí svobody. Jednání o smlouvě by mohlo být započato již v první polovině roku v Praze. Jedná se o smlouvu, k jejíž ratifikaci prezidentem republiky je nutný souhlas Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…