První rok léčby v pražském protonovém centru

12.01.2014 17:20

Ředitelem pražského protonového centra je profesor Manfred Herbst, který se funkce ujal v létě 2012 po osmi letech vedení mnichovského Rinecker Proton Therapy Center.

První rok léčby v pražském protonovém centru
Foto: red
Popisek: Prof. Manfred Herbst

Jak vidíte centrum po prvním roce fungování?
Mysím, že PTC již mělo šanci ukázat svou výjimečnost a léčba je přínosem pro čím dál více onkologických pacientů. Pacienti netrpí nežádoucími účinky léčby, vitalita není zásadně omezena ani po jejím ukončení, pacienti se dokonce cítí lépe a nikdo by se zpětně nerozhodl pro jinou léčbu. Obecně mají mnohem méně nežádoucích účinků, než v případě konvenčního ozařování.

Které typy onemocnění jste dosud v Praze léčili?
Nejčastější diagnózou byla dětská onemocnění, mozkové nádory, nádory hlavy a krku a nádory slinivky břišní. Měli jsme také pacienty s nádorem baze lební, páteře, mezihrudí či pánve. A prakticky celosvětovým hitem se stává rychlá a účinná léčba karcinomu prostaty, po které se muži okamžitě vrací do plného života.

Jste spokojený s dosavadními výsledky?
Jako radiační onkolog s mnoha lety praxe musím říci, že výsledky jsou výjimečně dobré. Pacienti nemají zdravotní komplikace během léčby a jejich stav se zlepšuje. Pro radiační onkology je však směrodatné vyšetření dva až tři měsíce po ukončení léčby. U všech kontrolovaných pacientů se ústup nemoci projevil.

Přijímáte pacienty z celého světa. Z kterých zemí máte největší zájem?
Praha je v srdci Evropy, z toho také plyne zájem pacientů i lékařů, kteří vysílají pacienty z východo i západoveropských zemí. Jezdí k nám pacienti z Velké Británíe, Skandinávie, Švýcarska, Ruska, atd. Čím dál více pacientů máme ze Slovenska a jejich lékaři velmi dobře spolupracují. O kvalitě centra svědčí právě enormní zájem ze zahraničí. V Praze navíc školíme experty ze zemí, kde se centra teprve staví. Centrum také pravidelně hostí delegace zahraničních vlád a dokonce i královských rodin.

Jak se Vám pracuje s českými kolegy?
Spolupráce s jedněmi z nejlepších českých odborníků v našem protonovém centru si velmi vážím.  Pracují zde skutečně zkušení a schopní lidé, kteří jsou velmi samostatní a na druhou stranu tvoří úžasný tým.

Čím je pražské centrum výjimečné?
Naše zařízení je v současnosti nejnovější a nejlépe vybavené protonové centrum na světě. Kupříkladu tužkové skenování nádoru, které využíváme jako teprve třetí centrum, umožňuje naprosto přesné vykreslení pouze kontur nádoru, bez zbytečného ozáření zdravých tkání. V současnosti garantuje nejvyšší bezpečnost léčby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…