ROP Jihozápad je jedním z nejúspěšnějších dotačních programů

01.12.2015 20:39

Regionální operační program NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad) je jedním z nejúspěšněji čerpaných operačních programů v období 2007–2013.

ROP Jihozápad je jedním z nejúspěšnějších dotačních programů
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Zaznělo to na dnešní Výroční konferenci ROP Jihozápad, která se konala v českobudějovickém Clarion Congress Hotelu. Přestože programové období bylo formálně ukončeno v roce 2013, poslední finance z ROP Jihozápad příjemci dotací stále dočerpávají.

„Právě v letošním roce jsme proplatili největší objem financí na úspěšné projekty. Konkrétně se jedná o částku ve výši 3,3 miliardy korun,“ uvedl Karel Hron, pověřen vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Doplnil, že v rámci ROP Jihozápad bylo v období 2007–2013 předloženo celkem 3430 projektových žádostí v celkové hodnotě vyšší než 54 miliard korun. K dnešnímu dni je proplaceno 1027 projektů za více než 16,6 miliardy korun.

V regionu Jihozápad již bylo díky regionálnímu operačnímu programu nově postaveno nebo rekonstruováno více než devět set kilometrů silnic druhé a třetí třídy, na něž získal téměř 6,3 miliardy korun z fondů Evropské unie a národních zdrojů. Na místní komunikace je vyčleněno více než 2 miliardy korun, určených na rekonstrukci či výstavbu 231 kilometrů. V sociální oblasti pak mířilo do regionu téměř 300 milionů korun na rekonstrukci či výstavbu domovů pro seniory, přičemž jich vzniklo nebo bylo zvelebeno osm. Dalších zhruba 732 milionů korun pomohlo zlepšit stav veřejného prostranství a přes 947 milionů korun podpořilo kulturní památky. Zařízení pro volnočasové aktivity získala dotaci takřka 1,3 miliardy korun.

Jedna z nejvyšších dotací z Evropské unie prostřednictvím ROP Jihozápad zamířila v uplynulých letech na projekt výstavby městského okruhu Domažlická–Křimická v Plzni a jednalo se o 445 milionů  korun. Významné částky míří i do dalších dopravních staveb, například na projekty spadající do Programu modernizace komunikací II. a III. třídy je určeno více než 1,9 miliard  korun. Na moderní železniční vozidla pro Jihočeský a Plzeňský kraj bylo dohromady vyčleněno téměř 311 milionů korun. „Další významná podpora ve výši 167 milionů korun byla určena například na novostavbu Divadla Jízdecká v Plzni, 43 milionů šlo na revitalizaci rekreačního areálu města Blatná, přes 48 milionů podpořilo relaxační centrum Štruncovy sady, téměř 60 milionů pak modernizaci a přístavbu plaveckého bazénu v Jindřichově Hradci. Dotace ve výši  necelých 125 milionů korun podpořila vybudování afrických a asijských expozic Zoologické a botanické zahrady v Plzni, přes 113 milionů zase bylo určeno centru vodní zábavy Kdyně,“ uvedl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Několik staveb podpořených financemi z Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad získalo v minulosti i ocenění odborné poroty v Plzeňském i Jihočeském kraji. Architektům a stavbařům se například líbil projekt Národní muzeum fotografie a dílna tapiserií v Jindřichově Hradci, Revitalizace Františkánského kláštera v Plzni nebo rekonstrukce Sladovny, pavilon skla v Klatovech, stavební úpravy jihočeských nemocnic a další.

Dotace z ROP Jihozápad pomohly řadě projektů.

Areál zážitkové a poznávací turistiky Strašice

Obec Strašice chtěla podnítit rozvoj cestovního ruchu v mikroregionu Podbrdsko vytvořením základní infrastruktury. Právě infrastruktura a nabídka služeb cestovního ruchu byla, i přes značný turistický potenciál reprezentovaný zejména zachovalou přírodou, řadou historických a technických památek místa spjatého s vojenstvím a vojenským újezdem, značně nerozvinutá a nenabízela dostatek příležitostí pro zásadní rozvoj turismu. Díky dotaci z Regionálního operačního programu  NUTS II Jihozápad ve výši 13 355 238 Kč obec nechala zrekonstruovat dvě historické budovy na okraji bývalého vojenského areálu ve Strašicích. Přestavba byla ukončena 30. 4. 2010.

Rekonstrukce Vodárenské ulice v Borovanech

Více než dvacet tři milionů korun z Evropské unie prostřednictvím ROP Jihozápad přispělo ke konečné rekonstrukci Vodárenské ulice v Borovanech. Město Borovany využilo v roce 2011 dotaci na rekonstrukci Vodárenské ulice a komunikace Padělky. Díky projektu došlo k odklonění dopravní obslužnosti rozšiřující se průmyslové zóny a obydlených lokalit za městem pomocí komunikace Padělky. Podařilo se tak zajistit větší životní úroveň dané lokality.

Centrum sociální rehabilitace

Dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad ve výši téměř 15 milionů korun pomohla v roce 2012 vytvořit Centrum sociální rehabilitace sv. Vavřince a sociálně terapeutické dílny sv. Josefa v Meclově na Plzeňsku, kde nacházejí domov i pracovní uplatnění mentálně postižení lidé.

Děkanský kostel v Písku

Věž Děkanského kostela Narození Panny Marie v Písku byla zpřístupněna veřejnosti poprvé ve své více než pětisetleté historii 26. srpna 2009. Zasloužil se o to projekt, jehož cílem bylo zlepšení stavu kulturně historického dědictví města Písku – zpřístupnění věže Děkanského kostela a využití jejího potenciálu pro rozvoj cestovního ruchu. Projekt byl podpořen více než dvěma miliony korun z ROP Jihozápad.

Pavilon dětského oddělení českobudějovické nemocnice

Pavilon dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., Objekt se zařadil mezi nejmodernější dětská oddělení v republice jak po stránce technické, tak i prostorové. Projekt byl předložen v rámci 3. výzvy Regionálního operačního programu  NUTS II Jihozápad a uspěl se žádostí o dotaci ve výši 238 063 050 Kč.

Gotický hrad v Soběslavi

Areál soběslavského hradu v severozápadní části historického centra patří k významným místním středověkým památkám. Obnova historických prostor a vestavba knihovny do severního palácového křídla hradního areálu umožnila oživení a nové využití objektu v souladu s potřebami města a regionu. Obnova objektu trvala dva roky a 1. 9. 2010 Soběslav zpřístupnila městskou knihovnu v nově zrekonstruovaném severním křídle gotického hradu ze 14. století. Projekt uspěl se žádostí o dotaci ve výši 36 248 177 Kč.

Půdní vestavba jindřichohradeckého gymnázia

Jednu z největších dotací do školství z Regionálního operačního programu  NUTS II Jihozápad získala přestavba Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci. Díky více než šestadvacetimilionové dotaci mají od roku 2010 žáci více prostoru pro svou činnost.

Housův mlýn v Táboře

Téměř 4,7 milionu korun z Evropské unie prostřednictvím ROP Jihozápad pomohlo vybudovat zážitkový skanzen Housův mlýn v Táboře – unikátní areál s atmosférou středověku, který je nejen jedinečný v rámci regionu, ale i v rámci České republiky.

Klatovské katakomby

Podstatou projektu „Klatovské katakomby 2010“ bylo vybudování moderní a atraktivní expozice v památkově a stavebně obnovených prostorách krypty Jezuitského kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce. Projektu pomohla více než sedmnáctimilionová dotace z ROP Jihozápad.

Rekonstrukce mostu v Třeboni

Od podzimu 2011 funguje v Třeboni rekonstruovaný most ve Vodárenské ulici, na jehož opravu přispěla Evropská unie téměř 16 milionovou dotací z ROP Jihozápad. Most byl postaven v 80. letech 20. století a před rekonstrukcí byl ve velmi špatném technickém stavu. Rekonstrukce mostu zahrnovala položení nové monolitické desky. Jedna dvojice pilířů byla zcela vyměněna, ostatní pilíře byly sanovány. Mostní svršek vznikl zcela nový a bylo upraveno i zpevnění kolem křídel a pod mostem. Vozovka na mostě byla rozšířena na 6 metrů z důvodu vedení cyklotrasy.

Plynové autobusy

Více než 8 milionů korun z Evropské unie prostřednictvím ROP Jihozápad pomohlo v roce 2011 modernizovat veřejnou dopravu v Táboře. Díky dotaci došlo k rozšíření vozového parku společnosti COMETT PLUS o 5 nízkopodlažních plynových autobusů pro provozování městské hromadné dopravy v Táboře. Autobusy, které jezdí zejména v historické části Tábora, pomáhají zvýšit komfort cestování veřejnou dopravou i pro občany s omezenou schopností pohybu a orientace. Díky jejich provozu je také snižován negativní vliv veřejné dopravy na životní prostředí.

Sokolovna v Plzni

V Plzni byla opravena více než sto let stará sokolovna, největší v kraji. Opravu podpořila více než 25 miliony korunami Evropská unie prostřednictvím programu ROP Jihozápad. Oprava vnějšího pláště spočívala v obnově krovu a střechy, fasády, oken a dveří a doplnění restaurátorských prvků. Do budovy byly zabudovány nové sociální zařízení a topení. Na hlavní průčelí sokolovny se vrátila sochařská výzdoba.

Relax centrum Štruncovy sady

Relaxační a sportovní park pro širokou veřejnost s názvem Relax centrum Štruncovy sady pomohl významně zatraktivnit Plzeň. K jeho vybudování pomohla dotace z Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad ve výši více než 48 milionů korun. Základním cílem projektu Relax centrum Štruncovy sady bylo nejen zatraktivnit nejbližší okolí historického centra Plzně, ale především zvýšit nabídku sportovně-rekreační infrastruktury v tomto městě.

Zoo Plzeň

Africké a asijské expozice Zoologické a botanické zahrady města Plzně – to je název projektu, na který Zoo získala téměř 125 milionovou dotaci z Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad. V rámci projektu byly vybudovány tři nové tematické okruhy pro návštěvníky Zoo Plzeň: Africká savana, Africký rovníkový prales a Asijská step. Každý okruh představuje návštěvníkům v rámci jednotlivých pavilonů podobu těchto oblastí, včetně typické fauny i klimatických podmínek. Projekt byl ukončen v roce 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

22:08 Jihočeský kraj hledá architektonickou podobu důlního díla Orty

Mimořádný zážitek z návštěvy ojedinělé přírodní a technické památky chce do budoucna připravit zájem…