Prachatice: Unie pomohla kostelu a faře

11.10.2018 8:36

Více než jedenáct milionů korun z Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad pomohlo rekonstruovat pozdně gotický kostel sv. Jakuba Většího a faru v Prachaticích. Rekonstrukci celého komplexu dokončila Římskokatolická farnost Prachatice v roce 2010 a od té doby kostel i fara slouží veřejnosti.

Prachatice: Unie pomohla kostelu a faře
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Pozdně gotický kostel sv. Jakuba Většího se nachází v Prachaticích na Kostelním náměstí mezi Velkým náměstím a Píseckou bránou. Patří mezi nejvýznamnější a nejstarší prachatické památky. Zasvěcen je sv. Jakubovi Většímu, patronovi kupců, obchodníků, poutníků, nosičů nákladů a sirotků. Volba patrona byla dána umístěním města na obchodní Zlaté stezce, po které z Pasova do Prachatic přicházeli soumaři a kupci. První zmínky o kostelu sahají až do roku 1359. Celý komplex obsahující presbytář, trojlodí, kapli a dvě věže vznikal postupně až do konce 15. století. Během následujících století došlo k několika požárům, a tak se zároveň měnila jeho podoba.  Obě věže kostela jsou osazeny zvony pocházejícími z 16. století. Trojlodí kostela je řešené síťovou klenbou, na níž jsou vymalovány znaky spojující kostel s tehdejší dobou. Hlavní oltář je barokní s několika komponentami staršího gotického oltáře, na kterém je mimo jiné ztvárněn i patron kostela. 

„Opravy kostela a fary v Prachaticích probíhaly postupně několik let v závislosti na finančních prostředcích, které měla farnost k dispozici. Díky udělené dotaci z Regionálního operačního programu Jihozápad byla v roce 2010 dokončena rekonstrukce celého komplexu. Byla opravena zejména střecha kostela. Uvnitř byly zrestaurovány renesanční fresky v presbytáři kostela, opraveny malé varhany s pseudogotickou skříní a zrekonstruováno osvětlení. V sakristii byl obnoven prostor pro důstojnější možnost využívání jak při bohoslužbách, tak jako zázemí pro účinkující při kulturních akcí, které v kostele často probíhají. V jižní věži kostela byl ve volné zvonové stolici osazen nově ulitý zvon. Na faře byla dokončena vstupní síň Jana Nepomuka Neumanna a provedena výměna oken,“ sdělila ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…