ŘSD a sdružení Arnika postupují společně při výsadbě nových alejí, pilotně na Třeboňsku

23.03.2015 19:00

Řešení, jak nahradit ekologickou škodu po vykácení zhruba sto padesát stromů podél silnice z Veselí nad Lužnicí do Tábora, hledá Ředitelství silnic a dálnic.

ŘSD a sdružení Arnika postupují společně při výsadbě nových alejí, pilotně na Třeboňsku
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Na společném jednání s nevládní organizací Arnika se silničáři zavázali, že osloví Správu CHKO Třeboňsko a společně najdou místo, kam novou alej vysázet. Stromořadí jsou pro malebnou krajinu na Třeboňsku typická a pro přírodu mají vyšší hodnotu, než náhradní výsadby třeba v městských parcích.

"Řadu lidí z jihu Čech silně znepokojilo vykácení aleje podél hlavního tahu z Veselí na Tábor. Přestože silničáři měli potřebná povolení, obce jim nenařídily náhradní výsadbu a nikdo nehodnotil ani dopad na krajinný ráz Třeboňska. Vítáme ale ochotu silničářů se o problému bavit a hledat řešení, které by zmírnilo ekologickou škodu vzniklou kácením. Příště by však bylo vhodnější podobným konfliktům předcházet a podobně masivní kácení nejprve předem představit, aktivně nabídnout náhradní výsadbu," komentuje vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky jednání se silničáři.

Zdravotní stav pokácených stromů nebyl dobrý a některé z nich mohly přímo ohrožovat bezpečnost provozu. Arnika trvá na tom, že pokácené stromy je nutné nahradit a žádá, aby co nejvíce stromů se vrátilo přímo k silnici. Za ty úseky silnice I/24, kde obnovení aleje nedovolují bezpečnostní normy, chce najít místo pro založení nové aleje nebo alejí jinde na Třeboňsku.

"Že jsou silničáři ochotni nová stromořadí okolo silnic sázet, dokazuje zhruba stovka nových stromů u silnice mezi Břeclaví a Hodonínem a plán na výsadbu dalších zhruba sto padesáti stromů na jihu Moravy. Nové stromy okolo cest vysázela i Správa Pardubice, například mezi Hradcem Králové a Opatovicemi nebo Poličkou a Svitavami," uvádí konkrétní příklady generální ředitel ŘSD ČR Ing. Jan Kroupa.

Arnika i ŘSD ČR budou v nejbližší budoucnosti spolupracovat jak při hledání míst pro novou alej i další náhradní. Arnika přitom slibuje, že ve své pozornosti neustane, dokud "nebudou nové stromy pevně v zemi". A nadále bude dohlížet na to, aby byl i v budoucnu zajištěn jejich dobrý zdravotní stav a tím i bezpečnost na silnicích.

Tuto tiskovou zprávu vydávají společně ŘSD ČR a Arnika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…