ŘSD urychluje přípravu a realizaci nových parkovací míst pro nákladní automobily

10.11.2019 12:34

Vzhledem k neustále se zvyšujícím intenzitám dopravy je jedním z důležitých úkolů ŘSD zajistit u dálnic dostatečný počet míst, kde budou řidiči moci bezpečné parkovat a dodržovat podmínky pro povinný odpočinek.

ŘSD urychluje přípravu a realizaci nových parkovací míst pro nákladní automobily
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

K navyšování kapacity odstavných ploch pro kamionovou dopravu, které významně přispívá ke zvýšení komfortu a bezpečnosti silničního provozu, přistoupilo ŘSD na základě přijaté koncepce odpočívek, která byla schválena Ministerstvem dopravy. Vybrané projekty jsou spolufinancovány z programu Evropské Unie Nástroj pro propojení Evropy (CEF).

„Již v letošním roce bude díky tomuto projektu připraveno 207 nových stání pro nákladní automobily. V rámci rozšiřování stávajících odpočívek to je 37 nových míst v Siřejovicích na dálnici D8 a dále 8 míst v Humpolci a 42 míst na odpočívce Střechov na dálnici D1. ŘSD také v srpnu zprovoznilo oboustrannou odpočívku Kurovice na dálnici D55, což přineslo dalších 40 parkovacích míst pro nákladní automobily. V prosinci bude následně zprovozněn nový úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou, jehož součástí je i odpočívka Osek, která přinese dalších 80 nových parkovacích stání“, představil konkrétní výsledky generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Nová parkovací místa pro nákladní automobily budou vznikat i nadále. V následujících dvou letech dojde ke zprovoznění dalších cca 300 parkovacích stání. Kromě toho bude v rámci výstavby nových dálnic v realizaci několik stovek nových míst pro nákladní automobily, a to např. na dálnici D3 (odpočívka Suchdol), na D4 (odpočívka Krsice) nebo na D35 (odpočívky Hrušová a Bukovina).

I přes letošní nárůst počtu parkovacích míst pro nákladní dopravu je jich na české dálniční síti nadále velký nedostatek, a to především na hlavních dálničních tazích a v příhraničních úsecích. Aktuálně je tedy zvažováno také zapojení soukromého sektoru, a to například formou výstavby truckparků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…