RWE podpoří filmy režisérů Janáka, Michálka a Krobota

01.01.2014 18:16

V roce 2014 bude RWE koprodukovat tři nové české filmy. Projekt RWE – energie českého filmu se bude podílet na vzniku snímků Díra u Hanušovic režiséra Miroslava Krobota, Pohádkář od Vladimíra Michálka a Deset pravidel režírovaných Karlem Janákem.

RWE podpoří filmy režisérů Janáka, Michálka a Krobota
Foto: red
Popisek: RWE

S podporou od RWE může dále počítat film Fair Play, ale také Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Letní filmová škola Uherské Hradiště nebo Ceny české filmové kritiky. Pokračovat bude spolupráce s Českou televizí, a to jak v oblasti dokumentární tvorby, tak při činnosti Filmové nadace RWE & Barrandov Studia a v oblasti podpory české filmové tvorby jako takové.

„Letos jsme vybírali z nabídek devatenácti filmových projektů. Při výběru se zajímáme o složení tvůrčího týmu, herecké obsazení, finanční zajištění a divácký či jiný potenciál snímku. Největší problém, se kterým jsme se setkávali v letošním roce, bylo nedostatečné finanční pokrytí projektů. Mnoho tvůrců se ocitlo v krizové ekonomické situaci,“ uvedl Martin Chalupský, tiskový mluvčí skupiny RWE.

RWE se těší na filmovou režijní prvotinu herce, scénáristy a divadelního režiséra Miroslava Krobota. Satirická komedie Díra u Hanušovic bude mít premiéru v říjnu 2014. Půjde o příběh mladé ženy, která místo kariéry učitelky vede malou hospodu v horské vesnici v Jeseníkách a hledá mezi místními neperspektivními muži životního partnera.

Ve prospěch dvou ze tří podpořených filmů hovořila při výběru RWE kromě jiného pozitivní zkušenost z minulé spolupráce s jednotlivými tvůrci. S režisérem Karlem Janákem se energetická skupina setkává po filmu Rafťáci podruhé. S novou komedií Deset pravidel s podtitulem Jak sbalit holku se vrací režisér k jemu blízkému tématu. Film bude o tom, co se stane, když vědátorovi překříží cestu dívka jeho snů. Premiéra je naplánovaná na březen 2014. Otce a syna hrají Miroslav Donutil a Matouš Ruml.

S režisérem Vladimírem Michálkem spolupracovala RWE na filmu O rodičích a dětech a se scénáristou Markem Epsteinem například na filmovém hitu Ve stínu. Nyní podpoří jejich nový film Pohádkář, jehož volnou předlohou byl stejnojmenný knižní bestseller Báry Nesvadbové. V hlavních rolích se představí Aňa Geislerová, Eva Herzigová a Jiří Macháček. Snímek vstoupí do kin v září 2014.

RWE jedná již několik let se zástupci České televize a s producenty ze společnosti Negativ o snímku Andrey Sedláčkové Fair Play. Film, jehož téma souvisí s dopingovými skandály atletů a funkcionářů z východního bloku v 80. letech, bude mít premiéru na začátku března 2014. RWE přispěla na jeho dokončení ještě v rámci letošního roku.

RWE je dlouhodobě nejvýznamnějším partnerem českého filmu. Dosud pomohla na plátna kin 28 celovečerním hraným snímkům a osmi celovečerním dokumentům. Letos pobavila komedií Revival režisérky Alice Nellis, která získala cenu diváků MFF Karlovy Vary. Aktuálně v kinech běží Klauni Viktora Tauše a v prosinci je v kinech v předpremiérách uváděna komedie Něžné vlny režiséra Jiřího Vejdělka. Od  roku 2005 investovala energetická skupina do projektu RWE – energie českého filmu více než 200 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…