Rada Jihomoravského kraje projednala dohodu o spolupráci při případném uzavření hranic

30.07.2015 19:00

Spolupráce Jihomoravského kraje s dalšími devíti subjekty v případě znovuzavedení hraničních kontrol. Rada Jihomoravského kraje ve čtvrtek 30. července odsouhlasila Prováděcí součinnostní dohodu o aktivizaci součinnostních opatření na vybraných pozemních hraničních přechodech České republiky.

Rada Jihomoravského kraje projednala dohodu o spolupráci při případném uzavření hranic
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Hlavním důvodem je předcházení a zamezování šíření vysoce nakažlivých nemocí s potenciálním ohrožením veřejného zdraví a udržení veřejného pořádku na národní i mezinárodní úrovni.

„Účelem dohody je stanovení způsobu spolupráce a sjednocení postupů a činností účastníků při aktivizaci připravenosti a uskutečnění opatření na vybraných hraničních přechodech Lanžhot – Kúty, Břeclav – Hohenau, Břeclav – Brodské a Mikulov – Drasenhofen,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Jihomoravský kraj by zajistil mimo jiné celkovou koordinaci účastníků dohody.  O samotném uzavření hranic by však musela rozhodnout vláda.

Jak hejtman dodal, dohoda se uzavírá na dobu neurčitou. „Spolupráce Jihomoravského kraje spočívá také ve fyzickém úplném uzavření ostatních silničních hraničních přechodů v Jihomoravském kraji, tedy v umístění zábran a dopravního značení. To zajistí podle zpracované dokumentace krajské ředitelství policie ve spolupráci s krajem, příslušnými obcemi a Správou a údržbou silnic,“ doplnil Michal Hašek s tím, že ve čtvrtek nařídil jako šéf integrovaného záchranného systému kraje prověřit připravenost Jihomoravského kraje a měst a obcí v kraji na plnění krizového plánu nazvaného Migrační vlna velkého rozsahu. Jedná se o spolupráci při zabezpečení ubytování pro uprchlíky či poskytování zdravotnické péče a humanitární pomoci.

Mezi spolupracující subjekty patří kromě Jihomoravského kraje také krajské ředitelství policie, hasičských záchranný sbor, celní úřad, krajský hygienická stanice, krajská veterinární správa, Ředitelství silnic a dálnic, České dráhy, Správa a údržba silnic a Správa železniční dopravní cesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…