Ray Service dotáhl do konce přechod na Průmysl 4.0

20.11.2018 12:27

Společnost Ray Service, výrobce sofistikovaných kabelových svazků pro pozemní vojenskou techniku, letecký a automobilní průmysl, dotáhl po osmi letech práce a investic přechod do fáze tzv. Průmyslu 4.0. Ta se vyznačuje systémovou integrací informačních technologií do vývoje a výroby i v klasických průmyslových oborech. Díky tomu se produktivita práce ve společnosti Ray Service zvýšila přibližně o čtvrtinu.

Ray Service dotáhl do konce přechod na Průmysl 4.0
Foto: Facebook
Popisek: Ray Service - logo

Ray Service, rodinná firma s kořeny sahajícími do roku 1994 založená jihomoravským podnikatelem Petrem Gabrielem, vyvíjí a vyrábí unikátní kabelové svazky a elektromechanické systémy v menších sériích či dokonce jednotlivých kusech pro náročné aplikace u vojenské pozemní techniky či v letectví. Pro svou výrobu potřebuje tisícovky různých součástek.

Není proto překvapivé, že přechod na Průmysl 4.0 začal digitalizací skladového hospodářství. Skladníci byli v roce 2011 vybaveni minipočítači PDA se čtečkami čárových kódů, které byly propojeny s digitálním skladovacím systémem. Za investici cca 500 tisíc Kč se tak podařilo dosáhnout tzv. bezpapírového skladu.

Dalším krokem bylo pořízení digitalizovaných elektronicky řízených skladů od firmy Kardex v roce 2013. Tyto sklady sahající do výšky dvou pater začaly doplňovat a postupně nahrazovat klasické stacionární regály. Společnost Ray Service vyvinula vlastní softwarové řešení, kterým byly sklady od Kardexu inte-grovány do dosavadního skladového systému.

Ze skladů se proces digitalizace přenesl do výroby. V roce 2017 byly všechny operátorky a operátoři výroby (85 % výrobního personálu výroby společnosti Ray Service jsou ženy) vybaveny dotykovými tablety, na kterých se jim zobrazují konstrukční schémata a výrobní postupy. Přes tablet zaměstnanci evidují postup práce na výrobku, objednávají si nové díly ze skladu nebo hlásí výrobní prostoje např. kvůli účasti na poradách či školení.

V roce 2018 podnik vybudoval další halu, do které pořídil pět nových skladovacích systémů Kardex Remstar s výtahovým skladovým systémem typu Kardex Shuttle XP. Ten efektivně nahrazuje práci skladníka či vysokozdvižného vozíku a automaticky umísťuje regály nad sebe podle výšky nejvyššího předmětu skladovaného v regálech pod nimi. Tím dochází k maximálnímu využití prostoru.

„Tímto krokem jsme dotáhli do konce přechod na Průmysl 4.0 v rámci nyní existujících nejpokročilejších technologií. Produktivitu práce jsme zvýšili o čtvrtinu, dokázali jsme udržet jednosměnný provoz a nemu-síme omezovat výrobu kvůli nedostatku pracovních sil. I přesto zůstává základem úspěchu Ray Servisu precizní ruční práce našich operátorek a operátorů sestavujících často velmi složitá zařízení, na kterých závisí lidské životy. Jejich dovednost ještě dlouho žádný robot nenahradí,“ uvádí zakladatel společnosti a předseda představenstva Petr Gabriel.

Celkově dosáhly investice do přechodu na Průmysl 4.0 ve společnosti Ray Service několika desítek miliónů Kč.

Ray Service, a. s., je česká výrobně obchodní společnost poskytující komplexní řešení v oblasti výroby kabelových svazků, elektromechanických celků, elektronických zařízení a dodávek kabelových komponent pro široké spektrum zákazníků, především z oblastí letectví, pozemní techniky a motorsportu. Dvacet let zkušeností v oboru a intenzivní rozvoj daly vzniknout silné moderní společnosti, která získala prestižní ocenění Firma roku 2017 Zlínského kraje a zařadila se mezi 7 nejlepších společností v České republice. Ray Service je atraktivní zaměstnavatel, nabízí řadu benefitů, vynikající pracovní podmínky, pestrou a čistou práci v příjemném prostředí a pro aktivní zaměstnance s praxí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…