Ředitelství vodních cest: Architektonická soutěž o návrh mostu přes plavební kanál v Praze

24.12.2023 7:14 | Tisková zpráva

Ředitelství vodních cest ČR vyhlásilo dvoufázovou otevřenou architektonickou soutěž o návrh řešení komplexní úpravy stávajícího mostního objektu na místní komunikaci v ulici Za Elektrárnou v Praze přes plavební kanál Trója-Podbaba, aby byla pod mostem k dispozici podjezdná výška pro lodě sedm metrů nad nejvyšší plavební hladinou.

Ředitelství vodních cest: Architektonická soutěž o návrh mostu přes plavební kanál v Praze
Foto: Ředitelství vodních cest ČR
Popisek: Ředitelství vodních cest ČR

Pokračuje tak v řešení zabezpečení dostatečných podjezdných výšek pro plavbu vysokých osobních i nákladních lodí, tak jak již byla v minulých letech upravena série dalších 10 mostů na Vltavě od Mělníka, včetně unikátního pohyblivého mostu přes zdymadlo v Hoříně.

Architektonická soutěž o návrh je uspořádána ve vzájemné spolupráci Ředitelství vodních cest ČR, Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a vedení hlavního města Prahy, a to s cílem dosáhnout důstojného architektonického a krajinářského řešení celého dotčeného území.

Cílem investiční akce je zajištění parametru dostatečných podjezdných výšek mostů na Vltavské vodní cestě v úseku od Mělníka do Prahy – Holešovic dosahující hodnoty 7 m, který umožní proplutí velkých osobních lodí a přepravu nadměrných nákladů. Dnešní most má podjezdnou výšku jen 5,4 m. Investiční akce řeší komplexní zvýšení podjezdné výšky na celém průběhu vodní cesty, kde na plavebním kanále Trója – Podbaba již byla v prosinci loňského roku dokončena modernizace dvou mostních objektů u ÚČOV. Návazně po proudu ve Středočeském kraji, na plavebním kanále Vraňany – Hořín u Mělníka, bylo v roce 2021 uvedeno do provozu dalších 7 mostů (z toho 3 zdvižné) a upravena plavební komora Hořín rovněž se zdvižným mostem.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43811 lidí

Hlavním smyslem a cílem architektonické soutěže o návrh nového přemostění plavebního kanálu v ulici Za Elektrárnou je propojení několika částí krajinného a přírodního celku Trojské kotliny, které nebude omezovat podjezdnou výšku pro lodě na hodnotě méně než 7 m nad plavební hladinou. Naplnění technických parametrů přemostění bude jen jednou z vlastností návrhu. Klíčovou hodnotou, která bude posuzována, bude zejména architektonický charakter přemostění a jeho začlenění do krajiny.

Přemostění je součástí nejdůležitějšího rekreačního propojení v severní části Prahy, které ročně využívají statisíce pěších i cyklistů. Přírodní a rekreační charakter lokality se bude prostřednictvím připravovaných investic hlavního města (např. revitalizace řeky a ostrova Divoká Vltava, Trojské nábřeží) dále prohlubovat. Současně se zástavbou okolních brownfieldů (Bubny-Zátory, oblast ul. Papírenská – Císařský mlýn) se bude tlak na rekreační využívání této oblasti zvyšovat, čímž bude narůstat i zájem o rekreační využívání přemostění, které je hlavním spojujícím prvkem v rámci Trojské kotliny napříč řekou.

„Věřím, že prostřednictvím otevřené architektonické soutěže se otevírá pole pro nalezení opravdu inovativního a všeobecně uznávaného komplexního řešení tohoto bodu, kde se setkává cela řada funkcí dopravních i volnočasových a je náročné nalézt vhodný kompromis optimální pro všechny,“ uvedl Lubomír Fojtů, ředitel Ředitelství vodních cest ČR, organizace zajišťující rozvoj infrastruktury vodních cest. „Oceňuji nastavenou spolupráci všech kompetentních organizací a těším se, že pro vybrané architektonické řešení budeme moci zabezpečit projektovou dokumentaci a následně přibližně v letech 2027-2028 nové přemostění zrealizovat,“ dodal. Financování projektové přípravy včetně architektonické soutěže je z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury.

Ředitelsství vodních cest (ŘVC ČR) je organizační složkou státu, zřízenou Ministerstvem dopravy k zabezpečení přípravy a realizace výstavby a modernizace dopravně významných využívaných vodních cest a dalších staveb nutných pro provoz na vodních cestách.
Ředitelství vodních cest ČR rovněž provozuje veřejné přístavy a přístaviště i remorkér BESKYDY.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…