Regi Base: Válečný veterán Jiří Regi Schams opět na nohou

01.07.2013 18:35

Eksoskeleton pomáhá lidem znovu chodit.

Regi Base: Válečný veterán Jiří Regi Schams opět na nohou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Českému veteránovi Jiřímu Schamsovi se pomalu plní jeho současný životní sen – začít znovu chodit. Před pěti lety ho v Afghánistánu vážně zranil sebevražedný atentátník. Zpátky do běžného života mu pomůže speciální americký robot eksoskeleton. Robot, který stojí pět milionů korun, pomáhá pacientům s rovnováhou a stabilitou, takže se mohou soustředit jen na chůzi. Jirkův příběh vedl k založení soukromého nadačního fondu REGI Base I., který chce pomáhat českým válečným veteránům. Ve Svémyslicích u Prahy už druhým rokem vyrůstá speciální diagnosticko-roboticko-rehabilitačního centrum. Kromě novodobých veteránů bude sloužit i vojákům, policistům nebo hasičům. 

Regi se v uplynulých dnech vypravil do Anglie, aby v pobočce firmy Ekso Bionics vyzkoušel speciální skelet, který by mu měl umožnit chůzi. Přístroj byl původně vyvinut, aby pomohl vojákům nosit extrémně těžká břemena. Ukázalo se však, že může pomoci tisícům osob s poruchou hybnosti dolních končetin.

Tato technologie pomáhá například kosmonautům po návratu na zem rychle aktivovat svalstvo oslabené pobytem ve stavu bez tíže. Před časem se již experimentovalo s použitím tohoto skeletu v rámci rehabilitace ochrnutých pacientů,  a kdo by tušil, že za pár měsíců jej vyzkouší nejznámější český válečný veterán.

Nadpraporčík v.v. Schams utrpěl vážná zranění při své misi v Afghánistánu už před šesti lety. Přežil, ale lékaři si nikdy netroufli vyoperovat šrapnely vězící v jeho hlavě. V důsledku toho částečně ochrnul a prakticky nemohl mluvit. Jeho přátelé nechtěli čekat, až skončí v zapomnění v nějaké „eldéence“ a založili nadační fond REGI Base I.. Ten dnes už nepomáhá zdaleka jen Regimu, ale nabízí různé druhy podpory jak veteránům, tak bývalým policistům, hasičům a dalším. Teď ale stojí před Regim a jeho přáteli další výzva – postavit se na nohy, což bylo prorokováno lékaři jako nemožné. Asi nepřekvapí, že Jirka Schams ve skeletu nejen stál, ale hned od počátku také chodil.

C:\Users\Petr\Desktop\foto regi base anglie\P1020264.JPG  Regi exoskelet

„Nejprve s tím trochu zápasil, protože přístroj chodil vlastně za něj. Napodruhé už vydržel půl hodiny. Opíral se o chodítko, ale podle fyzioterapeuta by po několika dalších lekcích mohl chodit už pouze s berlemi. V těch jsou navíc zabudovány ovladače rychlosti a stání,“ líčí zážitky z testovací návštěvy Hynek Čech z Regi Base.

 Ačkoli zařízení váží asi pětadvacet kilogramů, přenáší svou vlastní váhu na zem, takže nositel jej prakticky necítí. Udrží vzpřímeně pacienta do hmotnosti sto kilogramů a výdrž baterií také uživatele nijak neomezuje. „Za účelem rehabilitace se doporučuje chodit ve skeletu denně aspoň půl hodiny. Někteří američtí vojáci ho ale používají i tři až čtyři hodiny,“ vysvětluje možnosti zařízení Hynek.

 Skelet neslouží primárně k tomu, aby se stal každodenní a celoživotní oporou pacienta. Jeho pravidelným užíváním však dochází k obnovení starých návyků, zlepšení rovnováhy, především ale zapojení svalů a kostí, které po dlouhém pobytu na invalidním vozíku ztrácejí schopnost fungovat.

„Pro zdravého člověk je navíc nepředstavitelné, co zažívá ten, kdo po letech strávených v sedě, opět může ostatním hledět zpříma do očí,“ připomíná Hynek, co si Regi ze všeho nejvíce pochvaloval. Teď ovšem zbývá to nejtěžší – zařídit zakoupení skeletu, aby mohl sloužit Regimu a dalším potřebným, kterým chce Regi Base pomáhat.  

 Nadační fond REGI Base I. připravil a připravuje také mnoho dalších benefitů a výhod pro tyto veterány. Například Pravidelný veteránský příspěvek pro všechny, "kteří za nás sloužili" - Investiční životní pojištění REGI LIFE, jehož cílovou skupinou jsou nejen novodobí váleční veteráni, ale všichni ti, „kteří za nás sloužili“, tedy bývalí vojáci, policisté, hasiči, celníci a pracovníci vězeňské správy. Tento projekt byl zahájen 1. 6. 2013.  Po dobu 5 let nadace REGI Base I. poskytuje pravidelný veteránský příspěvek až do výše 40 000 Kč k investičnímu životnímu pojištění REGI LIFE. Také pro rodinné příslušníky veteránů. Bližší informace naleznete na našich stránkách www.regibase.cz. Zájemci o veteránský příspěvek, mohou volat také na klientskou linku České podnikatelské pojišťovny 841 444 555 nebo osobně navštívit některou z 90 poboček po celé ČR.

„Koncem tohoto roku představíme další produkty s veteránským příspěvkem“, říká Hynek Čech místopředseda nadačního fondu a doplňuje, „například REGI CAR – pojištění vozidel, REGI HOME – pojištění nemovitosti a domácnosti a  REGI TRAVEL – cestovní pojištění.                      

Zároveň připravujeme speciální výhody pro veterány - REGI BASE výhody, jako je REGI MOBIL – tarif 495,-Kč/ měsíčně, neomezené volání, myslím to je nejlevnější cena na našem trhu. Nebo zvýhodněné vedení bankovního účtu, výhodný prodej i pronájem aut typů Škoda a podobně“.

REGI BASE výhody

  • REGI MOBIL – tarif 495,-Kč/ měs. Neomezeně + 200 SMS
  • REGI BANK – vedení účtu + všechny služby ZDARMA u FIO Bank
  • REGI AUTO – výhodný pronájem/ nákup vybraných typů vozů ŠKODA

REGI ENERGY – levnější tarif na energie 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…