Region Jihozápad má z ROP proplaceno téměř 13 miliard

17.10.2014 18:23

Okresy v regionu NUTS II Jihozápad byly v čerpání dotací z Evropské unie prostřednictvím Regionálního operačního programu Jihozápad (ROP JZ) v období let 2007 – 2013 aktivní. Kraje, města, obce a další subjekty předložily žádosti o podporu přesahující 56 miliard korun. Dosud proplaceno přitom bylo 12,8 miliardy korun.

Region Jihozápad má z ROP proplaceno téměř 13 miliard
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

„Z celkové sumy 21 miliard korun v uzavřených smlouvách k projektům získá region Jihozápad zhruba 18 miliard korun. Důvodem tohoto snížení jsou například úspory na veřejných zakázkách, případně korekce u některých projektů. Z oněch 18 miliard dostane Plzeňský kraj podle dosavadního vývoje zhruba 43 procent a zbytek Jihočeši, kteří předložili více projektových žádostí a lépe splnili podmínky pro poskytnutí dotace. ROPy jsou v rámci ČR nejlépe
čerpajícími operačními programy, a kdyby se do nich vložilo více financí, tak by nebyl problém je utratit,“ uvedl Ivo Grüner, předseda Regionální rady Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje.

Největšími stavbami podpořenými dotacemi EU byly železniční koridor Praha-Plzeň-Cheb, šest výzkumných center Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni, silnice v jižních a západních Čechách a modernizované nemocnice. Peníze EU podpořily výrazně také soukromé investice do cestovního ruchu.

Nejvíce financí ROP Jihozápad získal okres České Budějovice na řadu projektů občanské vybavenosti, na revitalizaci sídlišť, rozvoj místních komunikací a podobně. „Z požadované částky 12,4 miliardy korun se podařilo získat zhruba 6,8 miliardy korun – tato částka představuje již uzavřené smlouvy na úspěšné projekty. Proplaceno už je více než 3,4 miliardy korun,“ řekla Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady Jihozápad. Naopak nejmenší podíl, konkrétně částku 565 milionů korun (zasmluvněných) z požadovaných 2,8 miliardy korun získal okres Písek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

16:05 Zoo Liberec vítá na světě nová mláďata

Liberecká zoo se již v první třetině letošního roku může pochlubit hned několika významnými přírůstk…