Regionální rada Moravskoslezsko proplatila už 16 miliard z EU na krajské projekty

12.09.2015 15:44

Regionální rada Moravskoslezsko, která se dnes sešla na svém stém jednání, vyplatila za uplynulých osm let už 16 miliard korun evropských dotací na projekty v Moravskoslezském kraji.

Regionální rada Moravskoslezsko proplatila už 16 miliard z EU na krajské projekty
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Letos zatím 1,5 miliardy korun, ale do konce roku by to mohlo být až dvakrát více. V končícím programovém období je z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko k dispozici dohromady přes 20 miliard korun. Desítky projektů se letos realizují a dokončují.

„Přibližně pět miliard korun z regionálního programu využila města a obce ke zlepšení svých služeb a prostředí. Dalších pět miliard korun šlo na významné dopravní investice a bezpečnost v kraji. Podařilo se modernizovat silnice II. a III. třídy napříč krajem a několik dopravních terminálů, například v Ostravě-Svinově nebo v Bruntálu, po kraji jezdí desítky novým autobusů a tramvají,“ shrnul významné evropské investice Miroslav Novák, předseda Regionální rady Moravskoslezsko a hejtman Moravskoslezského kraje.

Klíčovým a největším příjemcem evropských dotací je Moravskoslezský kraj a jeho příspěvkové organizace. Získal 5 miliard korun, které investoval zejména do zmíněné modernizace silnic, ale rovněž do sociálních služeb, školství a zdravotnictví.

„Vytvořit co nejvíce kvalitních rozvojových projektů a získat co nejvíce evropských peněz na to, aby se mohly uskutečnit – to je dlouhodobý cíl politické reprezentace Moravskoslezského kraje,“ podotkl hejtman Miroslav Novák. A daří se plnit: Moravskoslezský kraj patří k významným žadatelům o podporu z evropských finančních zdrojů, v počtu podaných žádostí je jedním z nejaktivnějších v České republice. Ve srovnání s ostatními kraji se řadí k těm, jimž se v rámci operačních programů daří získat nejvyšší objem finančních prostředků.

„Evropské peníze jsme použili také na lepší bezpečnost v kraji. Ke zprovozněnému Integrovanému bezpečnostnímu centru Moravskoslezského kraje se přidávají společná výjezdová centra hasičů a záchranářů v Ostravě-Jihu, Třinci, Městě Albrechticích a na letišti v Mošnově. Podařilo se také nakoupit nová vozidla a techniku pro profesionální i dobrovolné hasiče a záchranáře. Moderní vybavení speciální technikou přispívá ke zvýšení účinnosti a efektivity zásahů složek integrovaného záchranného systému a ke zkvalitnění veřejné služby pro občany,“ zdůraznil Josef Babka, místopředseda Regionální rady a 1. náměstek hejtmana kraje.

Města a obce investovala evropské miliardy hlavně do vlastní vybavenosti a služeb – modernizace škol, hřišť a volnočasových areálů, rekonstrukce kulturních a společenských zařízení nebo úprav náměstí a parků.

„Tento rok bude na evropské dotace a projekty jedním z nejbohatších za několik posledních let. V realizaci jsou desítky velkých investic i menších projektů, které mají být do konce roku dostavěny a které se budou proplácet letos i příští rok. Souběžně se rozbíhá dotační období 2014 až 2020, které místním municipalitám, podnikatelům i neziskovým organizacím otevírá další možnosti,“ shrnul Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…