Řízení letového provozu: Provoz na letišti Brno v letní sezoně 2017

25.11.2017 8:16

Státní podnik ŘLP ČR zaznamenal v letní letové sezoně (květen – říjen) nárůst poptávky po poskytování přibližovacích a letištních služeb na letišti Brno - Tuřany.

Řízení letového provozu: Provoz na letišti Brno v letní sezoně 2017
Foto: ŘLP ČR
Popisek: ŘLP ČR

Dosavadní vyhodnocení provozních i hospodářských výsledků střediska letových navigačních služeb Brno potvrzuje rostoucí význam tohoto letiště v dopravní infrastruktuře Jihomoravského kraje pro domácí i zahraniční zákazníky.

Celkový počet pohybů na letišti Brno v letní sezoně činil 29 179 pohybů (startů a přistání), což představuje meziroční nárůst ve srovnání s rokem 2016. Nejsilnějším provozním dnem na letišti v Brně byl 28. květen 2017, kdy bylo i vzhledem k významnému množství místní letové činnosti zaznamenáno 329 pohybů.

Z ekonomického pohledu dosavadního průběhu roku 2017 je pozitivní, že v období leden - září vzrostlo množství výnosů z přibližovacích a letištních služeb o 7,4 %. Svědčí to nejen o zvýšení počtu pohybů letounů na brněnském letišti, ale zároveň o nárůstu jejich maximální vzletové hmotnosti.

Největším zákazníkem ŘLP ČR, s.p., na letišti Brno je společnost Travel Service (charterová doprava), následují společnosti Ryanair, WizzAir (pravidelná doprava). V případě zákazníků provozující cargo dopravu se jedná o společnosti ASL Airlines a Sprintair. V oblasti výcvikových letů jsou dominantní společnosti Austrian Airlines a Flying Academy.

Poskytování služeb v nepřetržitém směnném režimu zajišťuje na provozním středisku Brno dvacet licencovaných řídících letového provozu.

Srovnání výkonů v letní sezóně na českých letištích (2016 – 2017)

Letiště
2016
2017
Praha
75 516
84 924
Brno
27 103
29 179
Ostrava
16 902
15 440
Karlovy Vary
4 601
4 858

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR, s. p.) vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…