Řízení letového provozu uzavřelo rok rekordním obratem

23.04.2017 15:33

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP) dosáhl za rok 2016 hrubého zisku v celkové výši 480 milionů korun a to při rekordním obratu 4 miliard. Tím výrazně překročil plánovaný výsledek hospodaření.

Řízení letového provozu uzavřelo rok rekordním obratem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Letadlo (ilustrační foto)

Do pozitivních hospodářských výsledků podniku se významně promítla dobrá kondice mezinárodní letecké dopravy. V roce 2016 bylo v českém vzdušném prostoru zaznamenáno 836 917 pohybů, doprovázené zvýšeným počtem proletěných kilometrů (190 000 000 km) a hmotností nasazených strojů (85 000 000 tun).  Příznivou skutečností bylo také další významné oživení letového provozu na letišti v Praze (136 619 startů a přistání). Pro letecké dopravce je český vzdušný prostor dlouhodobě atraktivní vzhledem k vysoké úrovni bezpečnosti, dostatečné kapacitě a zákaznicky nastavené cenové politice. Ceny za poskytované služby podnik nezvýšil od roku 2009.

Hlavním zdrojem příjmů podniku v roce 2016 bylo poskytování letových navigačních služeb. Tyto výnosy představovaly 92,1 % z celkových výnosů podniku. Na dosažených výnosech se nejvíce podílely výnosy z traťových navigačních služeb  - 3,13 mld. Kč (78,3 % z celkových výnosů). Druhou nejvýznamnější výnosovou položkou byly výnosy z letištních a přibližovacích služeb 0,55 mld. Kč (13,7 % celkových výnosů). Poslední součástí této skupiny byly výnosy z cvičných letů ve výši 3 mil. Kč.

Významnou výnosovou položkou jsou komerční aktivity podniku ve výši 92 milionů korun, konkrétně činnost Letecké školy ŘLP ČR, s. p. (obchodní jméno CANI - Czech Air Navigation Institute).  Poptávka zahraničních klientů dynamicky rostla po nabídce činností kalibrační letky podniku, která dlouhodobě působila u zákazníků v zemích bývalého Sovětského svazu nebo na Kubě.

„Ekonomické výsledky podniku odráží rostoucí zájem leteckých dopravců o naše služby. Naším primárním cílem je proto zajištění  zákaznických požadavků na kvalitu, kapacitu a nákladovou efektivnost i do budoucnosti.  Kromě toho intenzivně rozvíjíme naše komerční aktivity a účastníme se procesu liberalizace trhu letových provozních služeb v Evropě. V případě výcviku licencovaného letového personálu v naší dceřiné společnosti CATC (Czech Aviation Training Centre) podnikáme nebo připravujeme řadu obchodních kroků u našich tradičních zákazníků a také na dynamicky se rozvíjejících asijských trzích“, uvedl generální ředitel ŘLP ČR, s. p., Ing. Jan Klas.

V souladu s mezinárodními předpisy bude dosažený zisk použit zejména na další rozvoj letových provozních služeb v České republice. Dobré hospodářské výsledky poslouží jako základ pro další strategický rozvoj podniku a udržení jeho silné pozice jako technologické špičky v regionu. Současně také vytváří podmínky pro naplnění požadavků ministerstva dopravy v rámci čerpání prostředků z fondu zakladatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…