Riziko roste, zlato taky

15.08.2016 14:53

Analytici se ve svých prognózách předhánějí, kam až stoupne cena zlata do konce letošního roku. Švýcarská banka UBS očekává, že do konce roku dosáhne 1400 dolarů za unci. Credit Suisse a Bank of America Merrill Lynch si troufají prorokovat dokonce 1500 dolarů za unci, a to během následujících šesti měsíců.

Riziko roste, zlato taky
Foto: Archiv Zlato.cz
Popisek: Zlato.

Není divu, protože možnosti investorů jsou v tuto chvíli omezené, připomíná v dnešním komentáři portál zlato.cz. Světový byznys má stále méně možností zúročit kapitál, a tak se obrací do sfér, kam by za běžné růstové ekonomické situace jen tak nezavítal.

„Na jedné straně se proto zvyšují investice nejen do zlata samotného, ale i do veřejně obchodovaných fondů navázaných na zlato, na druhé straně se investoři obracejí k dluhopisům rozvíjejících se zemí, které na rozdíl od těch rozvinutých nabízejí přece jen nějaký úrok, byť s vyšší mírou rizika,“ upozorňuje autor textu Rudolf Marek.

Nejnovější americké desetileté dluhopisy totiž podle něj nabízejí historicky nejnižší výnos 0,527 %. Německé dluhopisy se splatností za deset let dokonce zápornou sazbu -0,17 %, což je pouze kousek od rekordní hranice -0,182 %. O švýcarských fondech už netřeba ani mluvit, protože ty mají negativní úrok na padesát let dopředu.

Z toho samozřejmě profituje zlato a jeho těžaři, na úkor jiných, méně životaschopných a rizikovějších investičních alternativ. Pokud investoři finančním produktům ještě věří, přidávají do svých portfolií víc rizika. Například v podobě fondů navázaných na zlato. Za první polovinu letošního roku připsaly podle WGC tyto fondy 630 tun zlata, v přepočtu za 25 miliard dolarů. V současnosti by měly celosvětově spravovat 2240 tun zlata. Ale četní investoři se stále častěji obracejí k tvrdým aktivům, jako jsou pozemky, nemovitosti nebo fyzické zlato a přiděleným účtům ve fondech nevěří.

To je hlavní důvod, nebo určitě jeden z hlavních, proč si jeden z blogerů na webu Market Anthropology troufá podezřívat trh, že poptávka po zlatě vyžene jeho cenu ještě výš, než bylo rekordních 1924 dolarů za trojskou unci v září 2011. Dluhopisový král Bill Gross prohlásil na adresu centrálních bank, že při nulových sazbách kapitalismus fungovat nemůže. Pokud má pravdu, tak zmíněná, dnes těžko uvěřitelná prognóza, může vyjít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…