Každých 100 dní dluh bilion dolarů. Bankrot USA: Už nahlas

12.03.2024 7:54 | Komentář

Zlato i bitcoin v poslední době trhají rekordy. Podle ekonoma Pavla Šika je za tím fakt, že si lidé všimli, v jakých problémech jsou Spojené státy, které mají bilionovou díru ve svém rozpočtu. Americké banky na tom také nejsou nejlépe, stejně jako ty německé. A nadhodil také, proč se Macron tak hrne do konfliktu s Ruskem. Francie totiž vydělává na prodeji zbraní. Více než Rusko.

Každých 100 dní dluh bilion dolarů. Bankrot USA: Už nahlas
Foto: pixabay.com
Popisek: Peníze, měna - ilustrační roto

Kdo se trochu zajímá o investování, ten ví, že nejstarší kryptoměna bitcoin trhá rekordy. Včera prolomila hranici 70 000 dolarů za jeden bitcoin (1,6 milionu korun). Takových výšin nedosáhl bitcoin ani během nákupní horečky v průběhu covidové epidemie, kdy se dostal „jen“ na 64 000 dolarů.

Spolu s ním roste též cena zlata, která je momentálně na 2 178 dolarech za unci. I ta během covidu vystřelila nahoru a už neklesla, ale nyní trhá rekordy. Pro srovnání, v dubnu 2021 u českého prodejce zlata EKKA-Gold stála čtvrtkilová cihlička zlata lehce přes 320 000 Kč. Nyní se tato cihlička prodává za 414 700 Kč. Skoro tříletý rozdíl činí přibližně 95 000 Kč.

Cena 250g zlata - 12.3.2024
zdroj: EKKA-Gold

Toho si všímá ekonom Pavel Šik. Který upozorňuje, že Bank of America vydala varování, že federální vláda USA se dostává stále hlouběji do červených čísel a vytváří ‚každých 100 dní nový dluh ve výši 1 bilionu dolarů‘.

Před „nenažraností“ státního rozpočtu nevaruje jen ona, ale také analytik konzervativního think-tanku Heritage Foundation David Ditch, který prohlašuje, že současný rozpočet je katastrofa a výdaje se vymkly kontrole. Rozpočet, který připravila Bidenova vláda, má dle něho výdaje o jedno procento HDP větší, než se čekalo. A i když by se daně zvýšily, v rozpočtu by byl permanentní shodek 1,5 bilionu dolarů. „Když to pojmu jinak, i kdyby Biden dostal všechno, co chce, tato země bude stále na rychlé cestě k bankrotu.“

Anketa

Zaslouží si zemědělec, který vysypal před Úřad vlády hnůj, trest?

3%
96%
hlasovalo: 18615 lidí

Kdo dále před bankrotem USA varuje, je finanční analytik John Rubino, který předvídal i americkou bublinu na finančních trzích v roce 2008. Pavel Šik pak přináší jeho slova: „Rubino varoval, že ‚pokud k tomu připočteme neuvěřitelně neuvážené vojenské výdaje pod rouškou zahraniční pomoci, dostaneme společnost, která zcela ztratila kontrolu. To je to, v čem se nyní nacházíme. Jsme ve fázi odeznívání 70 letého úvěrového supercyklu. Takové věci nekončí s fňukáním a rozhodně nekončí měkkým přistáním. Skončí s třeskem. Lidé se na to podívají a řeknou si: "Opravdu chci držet měnu nebo dluhopisy země, která ničí své finance takovým tempem a v takovém rozsahu?". Odpověď bude znít: "Ne. V tu chvíli je pro hluboce zadluženou ekonomiku konec hry. Směřujeme k tomu rychle a tyto války nás k tomu vedou ještě rychleji.‘“

Daniel Wilson z oddělení ekonomického výzkumu Federální rezervní banky v San Franciscu pak 12. února celkem varovně napsal, že dluh federální vlády USA je ve vztahu k HDP přibližně stejně velký jako tomu bylo po druhé světové válce v letech 1945-1946. Ale zatímco po druhé světové válce americký dluh klesal až na hodnotu 25 % HDP v roce 1975, nyní jsou podmínky zcela jiné. Varoval, že dle předpovědí federální dluh naroste do roku 2050 na ca 175 % HDP (dnes ca 120 %), což je přibližně stejná výše jako má dnes bolavý zub Eurozóny Řecko, upozornil Pavel Šik.

A dodává, že to je u rezervní měny „blbá zpráva“ a že si jí lidé všimli.

Pak jsou zde problémy amerického sektoru komerčních nemovitostí. S těmi má v současné době problémy New York Community Bancorp, jejíž dluhopisy jsou momentálně zařazené mezi riskantní. „Americký trh s komerčními nemovitostmi je totiž v současné době v krizi a NYCB pravděpodobně nezůstane ojedinělým případem. Podle odhadů amerických finančních expertů se ztráta hodnoty úvěrů na nemovitosti pohybuje ve vysokém trojciferném pásmu miliard. To je velký problém a pod tlak se dostávají i další banky investující na americkém trhu komerčních nemovitostí, třeba ty německé jako jsou Deutsche Bank a Deutsche Pfandbriefbank. Ta druhá koncem minulého roku drasticky zvýšila rizikové rezervy kvůli úvěrům na americké kancelářské nemovitosti a ve čtvrtém čtvrtletí se dostala do červených čísel,“ píše Pavel Šik.

Jak jsme ale již psali, ani v Německu to nevypadá na trhu komerčních nemovitostí vůbec růžově, podle agentury Bloomberg dochází k jeho pomalému kolapsu.

A kromě toho si Šik všímá, že polský ministr zahraničí Sikorski nejen potvrdil, že na Ukrajině jsou vojáci NATO, ale ještě za to poděkoval, stejně jako poděkoval Američanům za zničení NordStreamu.

Poděkování Radka Sikorského Spojeným státům

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46419 lidí

„Média to nádherně zahrávají do autu úvahami, že to jsou jistě ‚jen specialisté CIA a nějací experti‘, nicméně tím potvrdil vypálený Scholzův balónek. Je zajímavé zmínit, že i italský ministr obrany Guido Crosetto se v řadě dalších distancoval od děkovaček Sikorského a výzev Macrona o vojácích NATO na Ukrajině a dodal, že by to vedlo pouze k eskalaci,“ podotýká.

A vidí možný důvod, proč se Macron pouští do silné rétoriky. „Podle nejnovějšího zveřejnění stockholmského institutu SIPRI nám může být i jasnější, proč se zrovna Macron vtělil do postavy Napoleona a chce táhnout na Rusko. Sice USA dovezly do Evropy za poslední 4 roky 55 procent veškerých importovaných zbraní, celkově zvýšily za to samé období své prodeje zbraní o 17 procent a podílí se tak na světově už 42 procenty na celém trhu. Ale Francie přeskočila Rusko a po USA se stala druhým největším vývozcem zbraní na světě. Zvýšila prodej o celých 47 procent a byla by škoda, aby se tenhle úspěch skrze nějaké Papežovy výzvy zastavil.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 12.03.2024 9:30:17
A kdyby existovala spravedlnost, tak by amíci měli zacálovat každému člověku veškeré finanční ztráty ke kterým došlo kvůli jejich prasácké zahraniční politice! Zejména co se týká Ukrajiny a jejich snahy dobýt Krym, aby se tam usalašili s další vojenskou základnou. K tomu je sice sotva kdo donutí, ale jedno je jisté. Americe už nedlužíme vůbec NIC! Ani stolici (slušně řečeno), ani stolici!! Všechno co do nás investovali, jsme jim tisíckrát vrátili. Nemluvě o tom, že prachy které dávali chartistům si rozebrali především hlavouni z Charty. Ale ještě jednou opakuji a zdůrazňuji, Americe nedlužíme vůbec NIC! Spíše naopak.

|  19 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…