Robosoutěž ČVUT zahajuje ročník 2018 soubojem základních škol. Finále se pro velký zájem koná ve dvou dnech

17.04.2018 15:45

V jarní části Robosoutěže, která právě vstupuje do svého 10. ročníku, se už tradičně utkají žáci z druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií.

Robosoutěž ČVUT zahajuje ročník 2018 soubojem základních škol. Finále se pro velký zájem koná ve dvou dnech
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT vyšlou „záklaďáci“ svoje chytrá lego vozítka do barevného bludiště.  Ve finále se utká 111 týmů – o 30 více než loni – a musí se proto konat ve dvou kolech, ve čtvrtek 19. a v pátek 20. dubna 2018.

Za pořádáním Robosoutěže stojí tým katedry řídicí techniky FEL ČVUT a úspěšný koncept letos oslaví již 10 let své existence. Pro velký zájem základních škol a víceletých gymnázií museli organizátoři před časem pro tuto věkovou skupinu vytvořit samostatnou jarní kategorii, a i ta nyní praská ve švech. Oproti minulému roku, kdy se svými roboty soupeřilo 81 týmů, vyjede letos do dvoukolového finále 111 lego vozítek z celé republiky, každé z nich se zcela originálním designem určeným k vyřešení soutěžní úlohy.

Letošním zadáním pro roboty bude zcela autonomně projet trasu barevného bludiště od startu až do cíle a orientovat se podle podkladových barevných polí. Poloha polí se při tom v průběhu finále bude měnit. Navíc si musí roboti s sebou vézt kostičky, které mají umístit na každém druhém zeleném poli.

Soutěži předcházel robotický seminář pro učitele

Týmy žáků sestavují robotická vozítka ze stavebnice, kterou si mohou základní školy a víceletá gymnázia pro tento účel zapůjčit. Sestavit funkčního robota však není jednoduchý úkol, a tak se organizátoři soutěže z katedry řídicí techniky FEL ČVUT pravidelně věnují i vzdělávání učitelů. Koncem ledna 2018 se na půdě katedry konal robotický seminář zaměřený na praktické použití vzdělávací stavebnice LEGO Mindstorms, jehož se zúčastnilo 40 učitelů základních škol a víceletých gymnázií.

Obě kola finále jarní Robosoutěže jsou veřejná a jsou zváni vyučující, spolužáci a přátelé soutěžících, zástupci médií a všichni zájemci o mobilní roboty a o studentské soutěže. Finále se uskuteční ve čtvrtek 19. a v pátek 20. dubna 2018 vždy od 11 hodin v Zengerově posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze na Karlově náměstí (Karlovo náměstí 13, Praha 2).

Přesný harmonogram akce najdete na webových stránkách www.robosoutez.cz nebo www.facebook.com/robosoutez

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v rámci hlavního kampusu ČVUT v Dejvicích a v naší historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství. Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 Fakulta elektrotechnická vydala cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací najdete na www.fel.cvut.cz

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. Více informací najdete na www.cvut.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.