Romové roztančili pražskou Archu, slavili svůj svátek. Dnes míří do Bruselu

09.04.2018 11:02

V pražském divadle Archa včera večer zazněly strhující rytmy romských písní. Na neděli 8. dubna totiž připadl Mezinárodní den Romů. Desítky umělců, romských i neromských, zde spolu oslavily tento svátek a vzdaly poctu laureátovi na cenu Mileny Hübschmannové Gejzovi Horváthovi.

Romové roztančili pražskou Archu, slavili svůj svátek. Dnes míří do Bruselu
Foto: ARA ART
Popisek: Třídenní romský festival při příležitosti Mezinárodního dne Romů

Pořadatelé pražské akce ze spolku Ara Artu dnes míří do Bruselu, aby zde jako jediné romské divadlo z Evropy představili svou autorskou divadelní hru o romské historii.

Třídenní romský festival při příležitosti Mezinárodního dne Romů se od pátku konal po celém Česku včetně pražské metropole, kde vyvrcholil nedělením galakoncertem v divadle Archa. Na jednom pódiu se během dvou hodin v doprovodu hudebního uskupení Milan Kroka Live Band vystřídaly slavné romské hudební tváře jako například Antonín Gondolán, Matuš Bagár, Marta Balážová, slovenská Gitana či například Romano Zorba – Horváth a samozřejmě také fenomenální Gejza Horváth, který tento týden oslaví své sedmdesáté narozeniny.

K životnímu jubileu Gejzovi Horváthovi popřáli pořadatelé i jménem všech přítomných umělců přímo na pódiu, a to při příležitosti převzetí významného ocenění za celoživotní přínos v oblasti romského jazyka. "Jsem hrdý na to, že jsem Rom. Jsem hrdý, že jsem se narodil jako Rom a nechci, aby to znělo smutně, ale i umřít chci jako Rom," řekl při převzetí ocenění Gejza Horváth a k jeho vztahu k romství ještě dojemně doplnil: “Za romským jazykem jsou slzy, radost, vášně, křivdy, utrpení. Za romským jazykem jsou Romové a naše kultura.”

K tématu, které pro letošní ročník vybrala pořádající organizace Ara Art, její ředitel uvedl: „V rámci letošních oslav jsme se ptali, co vlastně znamená romipen, neboli romství v současné době pro samotné Romy – jaké má podoby, jak se vyvíjí, zda nás kultivuje, nebo naopak brzdí. Já osobně romipen vnímám jako pozitivní hodnoty romského národa.” K oslavám dále dodává: „Jsem rád, že jsme oslavy mohli organizovat i letos. Umožňují, aby se Romové potkali i s neromy, a naopak, nad nějakým tématem a dohromady se pobavili a vzájemně se obohatili, protože každý jeden člověk má, co předat.”

K obsahu a významu pojmu romipen se vyjadřovali také vystupující interpreti. “Základem romipenu je tolerance. To je romipen,” zaznívalo nejen z úst Gejzy Horvátha. Ačkoli se podle řečníků romipen v čase proměňuje, pokora a slušnost zůstávají v jeho základu. “Tenhle večer je pro mě důležitý, že vím, že romství nezaniká,” uvedl Michal Horáček, který byl jedním z neromských hostů večera. Galakoncert moderátoři zakončili slovy o důležitosti  zachování romské tradice a jejího předávání mladším generacím. “Nemusíme umět noty, je to něco, co umíme od srdce, to prostě předáváme z generace na generaci,” řekl jeden z moderátorů večera Ladislav Goral s tím, že se to nevztahuje jen na hudbu, ale na romskou kulturu obecně.

Organizace Ara Art oslavy Mezinárodního dne Romů letos završí v Bruselu, kde představí svoji divadelní hru “....a zase jsme spali pindral”.  Jedná se o autorské divadelní představení o romské historii, doprovázené živou hudbou s využitím prvků nového cirkusu. Inscenace vychází z textů Gejzy Demetera, Zory Horváthové, Ilony Ferkové, Emila Ciny a dalších romských spisovatelů.

Romipen, neboli romství

Termínem romipen označujeme soubor kulturních tradic, hodnot a způsobů jednání, vystupování a chování nejen v rámci rodiny a komunity, ale také na veřejnosti. Jde o nepsané zákony předávané z generace na generaci, kterými se (mimo jiné) odlišuje romská společnost od majority.

Mezinárodní den Romů

Oslavy Mezinárodního dne Romů na celém světě připadají na 8. dubna. Ačkoli byl Mezinárodní den Romů stanoven už v roce 1971, slaví se teprve od roku 1990. Jedním z cílů oslav, které od roku 2015 pořádá Ara Art, z.s., je dostat do povědomí široké veřejnosti romskou kulturu a problémy, kterým ve 21. století Romové čelí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

19:02 Český statistický úřad: Výsledky evropských voleb oznámí úřad 9. června večer

Český statistický úřad v souladu se zákonem zveřejní výsledky voleb do Evropského parlamentu až po u…