Rosatom: Byla zahájena výstavba 3. bloku JE Akkuyu

11.03.2021 22:11

Dne 10. března 2021 byla slavnostně zahájena výstavba 3. bloku turecké jaderné elektrárny Akkuyu tím, že začalo betonování základů reaktorové budovy. Tuto elektrárnu v Turecku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Rosatom: Byla zahájena výstavba 3. bloku JE Akkuyu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov během ceremonie řekl: „Po třech letech od zahájení výstavby jaderné elektrárny Akkuyu rozjíždíme naplno stavební práce už na třetím bloku. Realizace tohoto projektu nabrala bezprecedentní tempo a chtěl bych vyjádřit upřímnou vděčnost turecké vládě i místní samosprávě za širokou podporu tohoto projektu. Jedině společně, za účasti vedení země a tureckého průmyslu a za podpory veřejnosti můžeme rychle a efektivně postavit jadernou elektrárnu, která bude představovat jeden ze základů energetické bezpečnosti Turecka.“

Turecký ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Dönmez uvedl: „Výstavba a uvedení této elektrárny do provozu zajistí dodávky odpovídající zhruba 10 % spotřeby elektřiny v Turecku. Nelze opomenout ani důležitý přínos k ochraně našeho životního prostředí: jaderná elektrárna je totiž ekologicky čistým a stabilním zdrojem elektřiny. Projekt rovněž stimuluje další rozvoj průmyslu, hospodářství a zaměstnanosti a pomáhá rozvíjet řadu přidružených oborů.“

Stavební povolení pro 3. blok elektrárny Akkuyu bylo vydáno tureckým jaderným dozorem NDK 13. listopadu 2020. Základová deska je rozdělena do 16 zón a jejich betonáž bude probíhat 24 hodin denně za pomoci speciálních ochranných konstrukcí, které budou čerstvý beton chránit před deštěm a prachem. Výška desky dosahuje 2,6 metru a průměrný objem každé zóny činí 1100 kubíků. Celkem bude do základové desky nalito 17 000 kubíků betonové směsi.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Betonáži základové desky předcházely komplexní přípravné práce: opatření pro snížení hladiny spodní vody, výkopy základové jámy, úprava podkladové vrstvy a hydroizolace, montáž výztuží a umístění základových dílů. Proces betonáže je pečlivě kontrolován odborníky z laboratoře betonárky, zástupci společnosti Akkuyu Nuklear (vlastníka elektrárny) a společnosti TITAN 2 IC ICTAS INSAAT (generální dodavatel stavebních prací) a francouzské společnosti Assystem EOS (nezávislá organizace pro kontrolu stavebních prací).

Stavební a montážní práce nyní probíhají souběžně na všech čtyřech budoucích blocích elektrárny Akkuyu. Základová deska 1. bloku byla dokončena v březnu 2019. K dnešnímu dni je pokrok stavebních prací následující: v prvním bloku byl namontován lapač taveniny, suchá ochrana reaktoru a pokračuje betonáž stěn vnitřní ochranné obálky a sestavování třetího prstence vnitřního kontejnmentu. Mezi klíčové činnosti, které mají v blízké době proběhnout, patří montáž reaktorové nádoby.

Betonování základové desky 2. bloku začalo v dubnu 2020 a skončilo na začátku června 2020. Poté se rozběhla montáž stěn válcové části kontejnmentu, první prstenec již byl usazen na své místo stejně jako lapač taveniny. V nejbližší době blok čeká montáž opěrné konstrukce.

Balík dokumentace v rámci žádosti o stavební povolení pro 4. blok byl dozoru NDK předán 12. května 2020 a v současnosti probíhá jeho hodnocení úřadem. Na staveništi mezitím probíhají přípravy k výkopu základové jámy.

Do výstavby jaderné elektrárny Akkuyu jsou zapojeny české firmy podobně, jako je tomu i v případě ostatních bloků VVER-1200 stavěných Rosatomem v různých zemích světa. Společnost Sigma Group má dobré vyhlídky na vítězství v tendru na dodávku čerpací techniky v hodnotě cca 15 milionů eur. Dále společnost MICo dodá tlakové nádoby za asi 7,1 milionů eur a ŽĎAS výkovky pro výrobu hlavních cirkulačních čerpadel. Společnost ZPA Pečky vyrábí servopohony a společnost Arako armatury.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …