Rosatom dokončil montáž reakční komory nejvýkonnějšího laseru na světě

24.04.2019 16:00

15. dubna byla v ruském výzkumném ústavu VNIIEF (město Sarov, dceřiná společnost ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) dokončena montáž reakční komory nejvýkonnějšího laserového zařízení na světě. Cílem vědců je v této komoře zažehnout termojadernou fúzi.

Rosatom dokončil montáž reakční komory nejvýkonnějšího laseru na světě
Foto: Rosatom
Popisek: Montáž kulové reakční komory Sarovského laserového zařízení

Reakční komora byla po dokončení montáže přemístěna do budovy, kde budou probíhat pokusy s inerciálním udržením termojaderné fúze. Tato komora představuje hlavní součást celého laserového zařízení a probíhají v ní interakce terče a laserových paprsků.

Montáž kulové komory trvala 14 měsíců a musela být použita speciální svařovací technologie. Všechny její komponenty byly sestaveny za pomoci precizního geodetického zařízení, které kontrolovalo přesnost rozmístění průchodek pro laserové paprsky, diagnostické paprsky a technologické systémy. Komora má průměr 10 metrů, tloušťku stěny 100 milimetrů a váhu zhruba 120 tun a v jejím povrchu je celkem 100 průchodek. Přesnost montážních prací přibližují nejlépe tato čísla: Celá komora má odchylku od přesné koule méně jak 5 milimetrů a osy všech průchodek se odklánějí od středu komory méně jak o 1 milimetr.

Přemístění reakční komory trvalo zhruba měsíc a zahrnovalo řadu speciálních operací, včetně rozebrání střechy hlavní i pomocné budovy. Na místo musel dorazit i speciální těžkotonážní jeřáb, který komoru spustil mezi 32 metrů vysoké stěny budovy.

Sarovské laserové zařízení je rekordmanem mezi provozovanými i plánovanými laserovými systémy. Terče budou ozařovány pomocí pulsů energie, které budou jeden a půlnásobně větší než v případě současného nejvýkonnějšího laserového zařízení National Ignition Facility (NIF) v USA.

Ředitel Institutu fyziky laserů v ústavu VNIIEF Sergej Garanin zdůrazňuje: „Dosud se nikomu nepodařilo v laboratoři zažehnout termojaderný terč. Základní problém spočívá v tom, že malinkaté množství hmoty je potřeba stlačit na velmi vysokou hustotu (100 gramů na centimetr krychlový). Proto se obal musí pohybovat se zcela přesnou sférickou symetrií a odchylky od sférického stlačování nejsou přípustné. Experimenty prováděné na zařízení NIF ukázaly, že jeho ozařovací systém nemůže dosáhnout požadované stejnoměrnosti ozařování středového terče. Náš ozařovací systém je jiný a prakticky sféricky symetrický. Díky zkušenostem z předchozích experimentů soudíme, že máme šanci se dostat ke kýženému výsledku (zažehnout termojadernou fúzi v terči) jako první na světě.“

Program experimentů je připraven, takže začnou, jakmile bude zařízení uvedeno do provozu. Nyní probíhají zkoušky systémů první části zařízení. Koncem letošního roku bude tento modul spuštěn a v roce 2022 by měl začít jeho normální provoz.

Všeruský vědecko-výzkumný institut experimentální fyziky VNIIEF (součást Rosatomu) je největším ruským výzkumným ústavem v oblasti laserů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …