Rosatom nabízí Česku referenční technologii

25.09.2020 21:20

Ve středu 23. září 2020 se u příležitosti tradičních Jaderných dnů na Západočeské univerzitě konala stejnojmenná konference, která kvůli pandemii koronaviru probíhala v online režimu. V rámci přípravy výstavby nových jaderných bloků v Česku během ní prezentovali své projekty zájemci o účast v tendru.

Rosatom nabízí Česku referenční technologii
Foto: red
Popisek: Rosatom

„V současnosti jsou v Rusku úspěšně provozovány už tři bloky VVER-1200 generace III+ s pofukušimskými bezpečnostními opatřeními. Čtvrtý blok je ve fázi spouštění v jaderné elektrárně Leningradská II. Tyto projekty jsou dále realizovány v Evropě: ve Finsku, v Maďarsku, a v Bělorusku už bylo dokonce zavezeno palivo do 1. bloku Běloruské jaderné elektrárny. S touto technologií máme reálné zkušenosti a její bezpečnost a spolehlivost byly potvrzeny praxí. Projekty v Maďarsku a ve Finsku procházejí procesem licencování, po kterém začnou práce v lokalitě,“ uvedl jednatel Rosatom Central Europe Zdeněk Šíma.

Důležitou otázkou, která se ohledně výstavby v Česku rozebírá, jsou pasivní bezpečnostní systémy a konkrétní zkušenosti dodavatelů technologie. Projekt VVER-1200 používá 6 hlavních pasivních bezpečnostních systémů od pasivního odvodu tepla přes rekombinátory vodíku až po lapač taveniny. Rosatom má s těmito systémy reálné zkušenosti jak při projektování, tak při výstavbě a uvádění do provozu.

„Tyto systémy v našich projektech reálně používáme a máme s nimi dlouhodobé zkušenosti. Protože jde o systémy, které budou použity v případě mimořádných situací, museli jsme udělat velké množství výzkumných a experimentálních prací, kterými je podložena jejich funkčnost. Nyní můžeme říci, že tyto systémy umíme vyprojektovat, licencovat, vyrobit, otestovat a uvést do provozu. S výstavbou dvojitého kontejnmentu máme zkušenosti od roku 1999. Poprvé jsme ho použili v projektu čínské jaderné elektrárny Tchien-wan (angl. Tianwan) s reaktory VVER-1000. V pozdějších letech se stal součástí také v projektech jaderných elektráren Kudankulam v Indii, Novovoroněžská II a Leningradská II v Rusku a Běloruská v Bělorusku. Také je velmi důležité zmínit naši úspěšnou spolupráci s českými firmami při výstavbě jaderných elektráren v různých zemích. Pouze široké zapojení domácího průmyslu do jaderného projektu může v budoucnu garantovat energetickou bezpečnost České republiky,“ viceprezident Rusatom Overseas Leoš Tomíček.

V expoziční části si mohou návštěvníci prohlédnout stánek Rosatom, kde je představen model jaderné elektrárny s dvěma bloky VVER-1200.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

22:04 MHMP: Díky zimním humanitárním opatřením bylo za uplynulou zimu odbaveno o 20 % kontaktů více

Každoroční zimní humanitární opatření umožňují lidem bez domova přečkat studené dny a zejména noci v…