Rozděleno! Česká národní banka zve na výstavu o vzniku české koruny

17.02.2023 9:15 | Tisková zpráva

Česká národní banka zve na výstavu o vzniku české koruny s názvem Rozděleno! Vznik české a slovenské měny v roce 1993. Návštěvníkům připomene vznik české a slovenské koruny na počátku roku 1993 a ukáže, jakou roli při rozdělení společné měny hrála tehdejší centrální banka. Výstava je otevřena v Návštěvnickém centru ČNB v Praze v ulici Na Příkopě, vždy od úterý do pátku od 9:00 do 17:00, v sobotu od 10:00 do 18:00. Vstup je zdarma.

Rozděleno! Česká národní banka zve na výstavu o vzniku české koruny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České národní banky

Česká a slovenská měna nahradila před třiceti lety dřívější československou korunu. Skutečná příprava oddělení obou měn, ať již v rovině organizační, legislativní nebo technické, se začala realizovat v průběhu druhé poloviny roku 1992. Zadání výroby kolků, příprava organizace odluky či výběr autorů nových bankovek a mincí byly jen některými kroky na cestě k samotnému oddělení české měny, k němuž došlo 8. února 1993. Toto a další více či méně známé skutečnosti týkající se vzniku české koruny připomene výstava České národní banky Rozděleno! Vznik české a slovenské měny v roce 1993 v Návštěvnickém centru ČNB.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Výstava se člení do tří tematických částí. První část připomene okolnosti zániku České a Slovenské Federativní Republiky, postavení tehdejší Státní banky československé a vzniku obou centrálních bank Česka a Slovenska v roce 1993. Druhá část je věnována měnové situaci po vzniku ČR a zejména důvodům rychlého překonání původních úvah o ponechání československé měnové unie až do konce července roku 1993. Následně ukáže legislativní, ale i organizační a technické aspekty rozdělení české a slovenské měny. Třetí část výstavy popisuje vznik bankovek a mincí obou států, které nahradily dosavadní federální, resp. kolkované emise novými platidly.

Výstavu pořádá ČNB v prostorách Návštěvnického centra, a to ve spolupráci s Českou mincovnou a Státní tiskárnou cenin. Doprovázet ji budou programy pro odbornou i laickou veřejnost, jako např. odborné semináře, workshopy a přednášky. Vstup je zdarma a výstava je otevřena vždy od úterý do pátku od 9.00 do 17.00, v sobotu od 10.00 do 18.00.

Výstava je instalována na adrese:
Návštěvnické centrum ČNB
Na Příkopě 28
115 03 Praha 1

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…