Rozhodnutí Tribunálu EU neohrožuje obchodní aktivity Budějovického Budvaru

22.01.2013 17:14

Tribunál Evropské unie v Lucemburku dnes rozhodl v soudním sporu, ve kterém se Budějovický Budvar, n.p. snažil svému konkurentu zabránit zápisu ochranné známky Společenství BUD. Tribunál rozhodl zcela opačně, než v prosinci 2008, kdy vydal v této kauze rozhodnutí plně ve prospěch Budějovického Budvaru.

Rozhodnutí Tribunálu EU neohrožuje obchodní aktivity Budějovického Budvaru
Foto: red
Popisek: Budějovický Budvar

„Z rozhodnutí nejsme nadšeni. Protože ale verdikt není definitivní, po pečlivém prostudování rozsudku zhodnotíme naše šance na případnou změnu a zvážíme, zda v této věci podáme dovolání k Evropskému soudnímu dvoru,“ říká Mgr. Helena Votřelová, právnička Budějovického Budvaru. „Dnešní rozhodnutí nijak nenarušuje naše obchodní aktivity v zemích Evropské unie. V zemích, ve kterých již máme registrované ochranné známky BUD, zůstávají tyto známky i nadále v platnosti,“ vysvětluje Helena Votřelová. Známku BUD má Budějovický Budvar registrovánu například v České republice, na Slovensku, ve Spojeném království, Francii, Beneluxu a v Bulharsku. „Náš konkurent tímto rozhodnutím nezískal ani žádné nové možnosti k expanzi – v podstatě zůstává zachován současný stav,“ dodává Helena Lejtnarová. Rozhodnutí se nijak netýká klíčových značek BUDWEISER a BUDWEISER BUDVAR.

Institut ochranné známky Společenství je velmi praktickým opatřením Evropské unie, neboť zásadním způsobem zjednodušuje agendu spojenou s přihlašováním a následnou správou ochranných známek na území EU. V případě ochranné známy Společenství postačuje k registraci pouze jediná přihláška a platnost takovéto ochranné známky se navíc do budoucna automaticky rozšiřuje do všech nově přistupujících států. Vždy ale platí, že starší – tedy dříve registrované – národní ochranné známky mají přednost před ochrannou známkou Společenství, zůstávají v platnosti a jejich majitel se může bránit proti užívání mladší ochranné známky Společenství „na svém území“.

Globální spory o ochranné známky BUDWEISER a její varianty trvají od roku 1907, tedy již více než 100 let. Budějovický Budvar je v nich zvláště v posledních letech vysoce úspěšný. V letech 2000 - 2011 bylo definitivně ukončeno 124 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 88 případů a 8 sporů skončilo smírem nebo remízou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

13:04 HZS ČR: Hasiči v Česku vyjížděli k dvacítce požárů, které souvisely s pálením čarodějnic

Letošní pálení čarodějnic můžeme z pohledu hasičů zařadit mezi ty průměrné za posledních několik let…