S návrhem robota na úklid staveniště vyhráli studenti Fakulty stavební ČVUT mezinárodní soutěž

30.05.2018 19:13

V mezinárodní kreativní studentské soutěži The Trail by Vinci Construction, která je zaměřena na inovace a nové technologie ve stavebnictví, vyhrál v konkurenci 1259 účastníků z 58 zemí tým studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze s návrhem robota na úklid staveniště. Tým ve složení Lucie Stupková, Jakub Starosta, Radek Benetka a Jakub Volf zvítězil v kategorii Leonard, která umožňuje vstoupit do pařížského start-up inkubátoru skupiny VINCI Construction a spolu s vývojáři a specialisty začít na projektu v praxi pracovat.

S návrhem robota na úklid staveniště vyhráli studenti Fakulty stavební ČVUT mezinárodní soutěž
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Soutěže The Trail by VINCI Construction se účastnili studenti z 350 vysokých škol a univerzit. Do finále v Paříži, které se konalo 17. a 18. května, se probojovalo z regionálních kol celkem 14 týmů. Kromě týmu z Fakulty stavební ČVUT si cenu Leonard odnesly i dva francouzské týmy. Studenti přitom mohli soutěžit s projekty inovací ve třech oblastech: stavba zítřka, trvalé stavby a město na povrchu i pod ním. Letošní ročník soutěže byl prvním, ambicí skupiny VINCI Construction je otevřít soutěž studentům každé dva roky.

Studenti z Fakulty stavební ČVUT měli s návrhem projektu rychle jasno: „Celý tým studuje na fakultě obor Příprava, realizace a provoz staveb, a s nepořádkem na staveništi se setkáváme v rámci praxe každý den. Proto nám nápad robotizace úklidu staveniště přišel potřebný a zajímavý,“ vysvětluje Jakub Starosta, který návrh inicioval. „Před vlastním zahájením projektu jsme si udělali rešerši a udivilo nás, že žádný robotický systém pro úklid staveniště v současné době neexistuje,“ doplňuje Jakub Volf.

Projekt robotického úklidového systému studenti připravili na katedře technologie staveb v rámci volitelného předmětu Robotické technologie ve stavebnictví. „Stavební robotika a související oblasti se bouřlivě rozvíjejí. My se na hodinách snažíme seznamovat studenty s aktuálními trendy a formou projektů jim dát možnost navrhnout koncepční podobu strojního zařízení, které využívá principy robotiky v kombinaci s dalšími pokročilými technologiemi, jako je BIM, drony, autonomní řízení apod. A takovýto úspěch v prestižní soutěži je pro nás zprávou, že jdeme dobrou cestou,“ říká Ing. Michal Kovářík z katedry technologie staveb Fakulty stavební ČVUT, který předmět Robotické technologie ve stavebnictví vyučuje. Jako mentor týmu se na projektu podílel i doc. Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT: „Se studenty jsme se zaměřili především na technickou stránku robota. Velkou pozornost jsme věnovali i formě prezentace celého projektu.“

Návrh speciálního robota, jehož studenti pojmenovali Květa, je 1,6 metru dlouhý, 1,2 metru široký a 1,2 metru vysoký, plánovaná běžná rychlost je 6 km/h a maximální dojezd 42 kilometrů, robot by měl být poháněn elektrickými bateriemi, nabíjenými z obnovitelných zdrojů v dokovací stanici. Na staveništi by mu neměl dělat problém úklid a recyklace běžného odpadu ze stavební výroby, jako jsou zbytky zeminy, asfaltu, betonu, omítek, výztuže i plastů.

„Velmi mě těší, že se studentům z Fakulty stavební ČVUT povedlo na maximum naplnit motto soutěže: ,Představte si svět stavebnictví zítřka´,“ říká Ing. Vladimír Hendrich z firmy SMP CZ, dceřiné společnosti skupiny VINCI Construction, jež pořádala regionální česko-slovenské kolo soutěže. „Jejich projekt nejlépe odpovídal tématu Stavba zítřka, a to hlavně ve smyslu procesu výstavby. Navíc se jeví jako realizovatelný, a to v horizontu 3 až 5 let.“ Jak Hendrich dodává, ve stavebnictví proběhla řada změn, například využití digitalizace v rámci projektování, částečná automatizace výroby stavebních hmot a prvků a k dispozici je řada IT produktů v oblasti kontroly a přebírání staveb. „Vlastní provádění prací na stavbě ale zůstalo zatím téměř nedotčeno. A to má právě tento a podobné projekty šanci změnit,“ říká Vladimír Hendrich. Podle jeho slov je pořádek na stavbě přitom velmi důležité téma, zejména z hlediska organizace práce a bezpečnosti.

Na vítězném projektu studenti začali pracovat v závěru roku 2017 a věnovali se mu průběžně až do celosvětového finále v květnu. „Díky výhře se nám nyní otevřela možnost pracovat na projektu v pařížském inkubátoru nových technologií s technickým týmem skupiny VINCI Construction a doufáme, že se nám robota povede dovést až do reálného provozu,“ věří Radek Benetka. A jak studenti Lucie Stupková, Jakub Starosta, Radek Benetka a Jakub Volf dodávají, ačkoli soutěžili pouze s návrhem, již ten si získal pozornost českých i zahraničních firem.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 94 studijních programů a v rámci nich 575 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manuf. Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

16:05 CzechTourism: Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 jako příležitost pro český cestovní ruch

S blížícím se začátkem Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024, které proběhne od 10. do 26. kvě…