SANEP: Důvěra členům vlády - duben 2019

07.05.2019 14:37

Premiér Andrej Babiš se v důvěře mírně propadl, ale stále se těší přízni více jak čtyřiceti šesti procentům domácí populace. Nejhůře v dubnu dopadla dnes již bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

SANEP: Důvěra členům vlády - duben 2019
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Jak ukázal dubnový průzkum hodnocení důvěryhodnosti ministrů, tedy provedený před výměnou tří ministrů vládního kabinetu, nejlépe hodnoceným členem vlády je nadále samotný premiér Andrej Babiš, který získal v souhrnu 46,2% kladných hlasů obyvatel ČR. To je ovšem o 2,5 procentního bodu méně v porovnání s únorovým šetřením společnosti SANEP. Na vině mohou být kauzy, které premiéra Andreje Babiše dlouhodobě provázejí. I přesto se však Andrej Babiš těší nadále velmi silné důvěře domácí populace a z dlouhodobého hlediska lze říci, že jej kauzy a kritika opozice v očích veřejnosti spíše posilují.

Na druhé pozici setrvává ministryně financí Alena Schillerová, a to s dubnovou důvěrou v souhrnu 37,6% kladných hlasů, což je nárůst o 3,3% ve srovnání s únorovými hodnotami.

Mezi nejlépe hodnocené ministry se řadí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se souhrnným ziskem 32,6% kladných hlasů a ministr životního prostředí Richard Brabec se ziskem 32,2%kladných hlasů.

První čtyři nejlépe hodnoceni členové vlády premiéra Andreje Babiše jsou v barvách hnutí ANO. Prvním nejlépe hodnoceným ministrem menšinové vlády v barvách koaliční sociální demokracie je na pátém místě předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček (25,2%), za nímž následuje stranický kolega ministr zemědělství Miroslav Toman (23,5%), který se aktuálně nejvíce zviditelnil v kauzách závadného masa z Polska a aktuálně brojí proti dvojí kvalitě potravin.

Poměrně zajímavé je hodnocení ministra kultury Antonína Staňka, který v dubnu získal v souhrnu 21,8% kladných hlasů. Antonín Staněk v dubnu odvolal šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa, za což sklízí od odborné veřejnosti kritiku. Průzkum společnosti SANEP zachytil reakci na odvolání Jiřího Fajta a Michala Soukupa až v samotném závěru sběru dat a nelze tak říci, že výsledné hodnoty reflektují plně tuto událost, nicméně o to bude zajímavější srovnání dubnových hodnot s dalším sběrem dat, který již plně zachytí reakci široké veřejnosti. Ta se ovšem ve svém důsledku může diametrálně lišit od názoru odborné veřejnosti.

Nejhůře hodnoceným členem vlády byla v dubnu dnes již bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (10,1%), která si zjevně nezískala sympatie veřejnosti za svůj výrok, že si Češi mohou za drahá data sami. Nicméně nízké dubnové hodnocení Marty Novákové vychází i z dříve avizovaného jejího odchodu z ministerského postu.

Ve srovnání s únorovým šetřením společnosti SANEP si nejvíce polepšil ministry zdravotnictví Adam Vojtěch (+5,4%). Naopak největší propad zaznamenala dnes již bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (-8,3%).

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 13.–20.4.2019 na vybrané skupině 2.175 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu s více jak 220 tisíc registrovanými uživateli, 21.397 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.