SANEP: Důvěra členům vlády (květen 2014)

20.05.2014 11:00

Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová je nadále nejlépe hodnoceným členem vlády Bohuslava Sobotky, nejhůře hodnoceným zůstává ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek.

SANEP: Důvěra členům vlády (květen 2014)
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání vlády premiéra Bohuslava Sobotky

Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na hodnocení důvěryhodnosti ministrů koaliční vlády premiéra Bohuslava Sobotky po více jak tříměsíční činnosti, největší důvěře se stejně jako v březnu těší se ziskem 45,3% kladných hlasů ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Ta si své prvenství udržela i přes pokles dvou procentních bodů oproti březnovému šetření společnosti SANEP.

Na druhém místě aktuálně vystřídal ministra obrany Martina Stropnického, který v březnu získal v souhrnu 45,1% kladných hlasů, ministr financí, vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se ziskem 40,6% kladných hlasů. Zatímco Martin Stropnický si oproti březnu pohoršil o 5,4 procentních bodů a aktuálně se se ziskem 39,7% kladných hlasů propadl z druhého až na čtvrté místo, jeho stranický šéf Andrej Babiš si naopak polepšil o 1,3 procentního bodu, což mu umožnilo postup z pátého na aktuální druhou pozici.

Oproti březnu si polepšil i premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který se s aktuálním ziskem 40,1% kladných hlasů posunul z březnové čtvrté pozice na aktuální třetí místo. Nicméně zatímco v březnovém hodnocení byl Bohuslav Sobotka s mírným náskokem 0,5 procentního bodu před Andrejem Babišem, aktuálně se situace obrátila a premiér zůstává se stejným rozdílem hlasů za ministrem financí.

O příčku výše se oproti březnovým hodnotám posunul i ministr vnitra Milan Chovanec a ministr školství Marcel Chládek. Milan Chovanec se posunul z šestého na páté místo, a to s aktuálním ziskem 37,2% kladných hlasů. O pouhé dvě desetiny procentního bodu pak zůstal v závěsu za Milanem Chovancem jeho stranický kolega ministr školství Marcel Chládek, a to aktuálním ziskem 37% kladných hlasů. Marcel Chládek si tak oproti březnu polepšil o jednu pozici a 2,4 procentního bodu.

Největší propad 10,2% hlasů byl v květnu zaznamenaný u ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, která se se ziskem 42,4% kladných hlasů v březnu umístila na třetí pozici. Aktuálně však Helena Válková získala pouze 32,1% kladných hlasů, což ji odsunulo ze třetí na aktuální osmé místo.

Místopředseda vlády pro vědu a výzkum a předseda třetí a nejmenší vládní koaliční strany KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se pak propadl o jedno místo a s aktuálním ziskem 32% kladných hlasů skončil na deváté pozici pomyslného žebříčku důvěryhodnosti členů vlády premiéra Bohuslava Sobotky.

Naopak mezi nejhůře hodnocené ministry se aktuálně zařadil sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček s aktuálním ziskem 23,2% kladných hlasů a nejméně důvěryhodným ministrem pak zůstává sociálně demokratický ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který získal 19,3% kladných hlasů.

Exkluzivní průzkum byl proveden ve dnech 12. – 19. 5. 2014 na vybrané skupině 6.208 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více jak 220 tisíc registrovaných uživatelů 22.611 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-1,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Více na www.sanep.cz

SANEP je členem mezinárodní aliance výzkumných agentur AIMRI (Alliance of International Market Research Institutes).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…