SČS: Varování seniorů před nabídkovými akcemi

03.07.2013 20:27

Sdružení českých spotřebitelů (SČS) se ve svých aktivitách zaměřuje na ty skupiny spotřebitelů, které jsou obzvlášť zranitelné v některých situacích na trhu. Jsou to především děti, osoby se zdravotním postižením a senioři.

SČS: Varování seniorů před nabídkovými akcemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

SČS se dlouhodobě zaměřuje na agresivní obchodní praktiky při nabídkových akcích a prodejích organizovaných mimo provozovny, kdy často dochází nevybíravým způsobem k nátlaku, který mnozí senioři neustojí a nakupují zboží, které nechtějí. Odstoupení od smlouvy je pro ně vzhledem k podmínkám smluv velmi komplikované, anebo i nemožné. I přes veškeré informování seniorů prostřednictvím kampaní a přednášek v předešlých letech se však situace příliš nelepší.

Reakcí SČS na tuto situaci je ‚třetí ročník‘ osvětové kampaně, zaměřený – s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu - na specifické téma agresivních praktik při nabídkových akcích. „Bohužel nutno konstatovat, že k těmto nekalým praktikám při nabídkových akcích bohužel stále dochází i přes změny v zákonech, které tomu mají zabránit a obchodníci se začínají uchylovat například k pořádání nabídkových akcí prostřednictvím zahraničních zájezdů, kde opět nutí klienty k nákupu předraženého zboží“, uvádí k tomu Lenka Bergmannová, projektová manažerka SČS.

Proto jsme v letošním roce opět vydali brožuru ‚Varujte se nabídkových akcí!, která poskytuje informace a rady, jak se těmto agresivním praktikám bránit při nabídkových akcích bránit, i když samozřejmě nejúčinnější metodou by bylo na takovéto akce nejezdit.  Letákovou kampaň budeme stejně jako v předešlých letech realizovat s partnerskými seniorskými organizacemi a tyto materiály budeme šířit i do Domů seniorů.   

Publikace je kromě tištěné verze dostupná v elektronické podobě na stránkách SČS a je poskytovaná zdarma.

Publikace „Varujte se předváděcích akcí!“ je v plném textu k dispozici na internetových stránkách SČS - http://www.konzument.cz/users/publications/3-mimo-edice/87-varujte-se-nabidkovych-akci.pdf .

„Tlumočte tuto zprávu svým seniorům doma i známým!“, žádá Sdružení českých spotřebitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…