SFŽP: Na ekologickou likvidaci autovraků půjde v příštích dvou letech 40 milionů korun

04.01.2018 20:43

Sběrny autovraků obdrží i v příštích dvou letech dotace na ekologické zpracování vyřazených vozidel. Ministerstvo životního prostředí uvolnilo 40 milionů korun z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR na autovraky ekologicky zlikvidované v letech 2018 a 2019.

SFŽP: Na ekologickou likvidaci autovraků půjde v příštích dvou letech 40 milionů korun
Foto: Státní fond životního prostředí
Popisek: Státní fond životního prostředí

Navíc zvýšilo příspěvek na separaci plastových dílů, autovrakoviště si tak mohou přijít až na 700 korun za jedno řádně rozebrané a zpracované vozidlo.

Na co můžete dotaci získat

Dotace v nově otevřené výzvě 22/2017 Národního programu Životní prostředí jsou určeny pro provozovatele autovrakovišť1, kteří jsou oprávnění ekologicky rozebírat a zpracovávat jednotlivé části autovraků v roce 2018 a 2019. Vytřídit lze pneumatiky, sklo, plasty a textilie.

Státní fond životního prostředí ČR vyplácí příspěvky zpětně, tedy vždy za předchozí kalendářní rok. O příspěvky za autovraky zlikvidované v roce 2018 si proto budou moci zpracovatelé zažádat od 2. ledna do 1. dubna 2019 a stejně tak na autovraky zpracované v roce 2019 bude možné žádat o dotaci od 2. ledna do 31. března 2020.

Od příštího roku se příspěvek zvyšuje o 100 korun

Výše dotace u sběren závisí na počtu autovraků převzatých ke zpracování v daném roce, které jsou evidovány v MA ISOH (modul autovraky Informačního systému odpadového hospodářství), a zároveň na množství vyseparovaných odpadů z každého autovraku.

Oproti předchozím rokům ministerstvo navýšilo o 100 korun příspěvek za zpracování plastů. V případě řádného odevzdání veškerých odpadů získají tedy sběrny z jednoho autovraku zpracovaného v roce 2018 nebo 2019 až 700 korun - to znamená po 150 korunách za pneumatiky, sklo a textilie a 250 korun za odevzdání plastů.

Tabulka uvádí průměrné množství odpadů (komodit), které je nutné odevzdat z jednoho autovraku pro získání dotace, a výše podpory jednotlivých komodit. ZDE.

O příspěvky za rok 2017 žádejte již od 2. ledna

O peníze nepřijdou ani zařízení, která ekologicky zpracovávala vysloužilá vozidla v roce 2017. Žádosti o podporu spolu s potřebnými dokumenty, zejména doklady o předání získaného materiálu z autovraku, mohou podávat na Státní fond životního prostředí ČR od 2. ledna 2018. Příjem poběží až do 2. dubna 2018. Přidělování podpory se řídí podmínkami předchozí dotační výzvy č. 5/2016, která se vztahuje na autovraky zpracované v letech 2016 a 2017.

Zájem o dotace shrnuje ředitel SFŽP ČR Petr Valdman: „Příjem žádostí o poskytnutí podpory z předchozí výzvy za komodity odevzdané v roce 2016 probíhal v prvním čtvrtletí roku 2017. Státní fond životního prostředí ČR obdržel 60 žádostí s požadavkem na 14 milionů korun. Všechny žádosti schválil a k 9. listopadu 2017 proplatil 13,76 milionů korun."

Program na ekologické zpracování autovraků běží již devátým rokem a má přispět ke zvýšení míry materiálového a energetického využití odpadů vzniklých při zpracování autovraků, udržitelný rozvoj společnosti a přiblížení se „oběhovému hospodářství".

Jak požádat o dotace

Žádost včetně příloh je třeba doručit v uvedených termínech v tištěné a elektronické podobě poštou nebo osobně do podatelny Fondu, případně prostřednictvím datových zpráv (ID datové schránky:favab6q) s platným elektronickým podpisem statutárního zástupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …