SMS ČR: Vyzýváme vládu, aby se zabývala i komunitní energetikou

28.11.2019 12:04

Na začátku týdne skončilo meziresortní připomínkové řízení k finálnímu návrhu klimaticko-energetického plánu ČR, který zveřejnilo Ministerstvo průmyslu ČR. Plán mimo jiné stanovuje cíle pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie (OZE) do roku 2030. Hrubě však opomíjí významnou část projektů OZE - tzv. komunitní energetiku, v rámci které vlastní a provozují OZE obce a města.

SMS ČR: Vyzýváme vládu, aby se zabývala i komunitní energetikou
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Ta přitom hraje v západní Evropě, ale i v klimaticko-energetických plánech dalších členských zemí EU důležitou roli. Za významnou součást plánovaného rozvoje OZE ji považují i hlavní byznysové asociace reprezentující OZE - Komora obnovitelných zdrojů energie a Svaz moderní energetiky. Její zohlednění v českém klimaticko-energetickém plánu doporučila letos v červnu i Evropská komise.

Sdružení místních samospráv ČR od začátku příprav klimaticko-energetického plánu opakovaně upozorňuje Ministerstvo průmyslu ČR na absenci jakýkoliv smysluplných návrhů, které by mohly rozvoj komunitní energetiky zajistit. Vyzýváme tak vládu, aby ve spolupráci s ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem učinila v klimaticko-energetickém plánu ČR tyto konkrétní změny:

  • doplnila cíle a trajektorie rozvoje pro komunitní energetiku
  • doplnila detailnější plány, nástroje a politiky pro rozvoj komunitní energetiky

Komunitní energetika je významnou součástí sektoru obnovitelných zdrojů ve většině západoevropských zemí, ve kterých se OZE úspěšně a dlouhodobě rozvíjí. Zapojením obcí a občanů umožňuje nejen spravedlivější rozdělení souvisejících ekonomických výhod, ale posiluje lokální energetickou soběstačnost a občanskou uvědomělost. „Dobře naprojektované a zpracované komunitní projekty obnovitelné energie jsou přínosné pro budoucnost obcí, mohou zajistit úsporu finančních prostředků a také zlepšit životní prostředí. Sdružení místních samospráv ČR proto podporuje uplatnění komunitní energetiky v klimatické-energetickém plánu,” uvedla ředitelka Sdružení místních samospráv ČR Jana Přecechtělová.

Z příkladu zpackaného rozvoje fotovoltaiky v letech 2009 a 2010, označovaného jako “solární boom”, plyne zároveň poučení, že bez férovějšího přístupu k místním obcím a komunitám nelze dlouhodobě očekávat ani úspěšný rozvoj velkých komerčních projektů OZE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…