SMS ČR pomáhá starostům v boji s koronavirovou pandemií mimo jiné sérií webinářů s předními experty

31.03.2020 12:47

Sdružení místních samospráv ČR spustilo v souvislosti s pandemií onemocnění Covid-19 sérii webinářů, v nichž představitelům samospráv přináší nezbytné informace přímo od předních odborníků. Starostové tak měli možnost diskutovat o aktuální situaci a opatřeních například s generálem Pavlem, hejtmanem Půtou či s prof. Prymulou, v nejbližší době pak proběhne webinář například s ministrem školství Plagou.

SMS ČR pomáhá starostům v boji s koronavirovou pandemií mimo jiné sérií webinářů s předními experty
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

„Obce byly v současné situaci hozeny do vody, aby si poradily, jak umí. V počátcích nouzového stavu se jim nedostávalo nejen ochranných prostředků, ale ze strany vlády jim chyběly také základní informace, jasné pokyny a koordinace. My se snažíme tento deficit alespoň částečně nahrazovat. Jedním z nástrojů, jak starostům v téhle chvíli pomoci, jsou právě tyto webináře,“ vysvětluje Stanislav Polčák, předseda SMS ČR a dodává: „Sdělovací prostředky sice referují o koronavirové krizi pravidelně a důkladně, ale samosprávy potřebují i řadu velmi specifických informací, aby dokázaly zajistit chod obcí a ochranu svých občanů, to vše samozřejmě v souladu se zákonem.“

SMS ČR vysílá webináře určené představitelům samospráv již od 18. března, kdy byl hostem prvního z nich hejtman Libereckého kraje Martin Půta. 23. 3. pak o úloze samospráv v krizovém řízení hovořil generál Petr Pavel. SMS ČR zprostředkovává komunálním politikům také názory právníků, daňových expertů, epidemiologů a příklady dobré praxe od kolegů starostů. Povzbuzení se jim dostává touto formou také např. od operní pěvkyně Dagmar Peckové nebo (tento pátek) od teologa a přírodovědce Marka Orko Váchy. Včera byl hostem webináře předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula a například ve středu přivítáme ministra školství Roberta Plagu. Webináře se konají denně, a to vždy od 18:00, a účastníci mohou v jejich průběhu klást hostům dotazy prostřednictvím chatu. Již realizované webináře lze zhlédnout na https://www.smscr.cz/webinare.

„Kromě webinářů nabízíme členským obcím také bezplatnou poradnu v nouzovém stavu, v níž odpovídáme na konkrétní dotazy, a vytvořili jsme i sérii instruktážních videí nazvanou „Příklady krizové praxe“, kterými se snažíme šířit mezi lidmi jednoduché praktické rady a návody, jak si poradit v situaci, kdy například vázne distribuce ochranných prostředků,“ říká ředitelka SMS ČR Jana Přecechtělová.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1900 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…