SMS: Obecní svazy vítají rozhodnutí o kompenzacích pro obce a vyzývají k diskusi o posílení příjmů samospráv

16.06.2020 18:49

Sdružení místních samospráv ČR, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR vítají skutečnost, že poslanecká sněmovna dnes schválila protikrizový daňový balíček včetně pozměňovacího návrhu senátu, který obcím a městům rychle nahrazuje výpadek příjmů způsobený vládním zákonem o kompenzačním bonusu pro OSVČ a malá s.r.o. Představitelé samospráv zároveň během podpůrného shromáždění na Malostranském náměstí podepsali tzv. „Malostranskou deklaraci“, v níž vyzývají vládu a parlament mimo jiné k tomu, aby posílily příjmy samospráv.

SMS: Obecní svazy vítají rozhodnutí o kompenzacích pro obce a vyzývají k diskusi o posílení příjmů samospráv
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

„Oceňujeme iniciativu senátorů i krok poslanců, kteří jejich pozměňovací návrh dnes schválili. Samosprávy díky tomu dostanou peníze do svých rozpočtů rychleji a bez zbytečné administrativní zátěže,“ přivítal výsledek dnešního hlasování Stanislav Polčák, předseda SMS ČR, a dodal: „Je potřeba si uvědomit, že se nejedná o žádné prostředky navíc, je to pouze opatření, které obcím a městům nahradí výpadek financí způsobený zákonem o kompenzačním bonusu. Mrzí nás, že podobné pomoci se zatím nedočkaly také kraje, které rovněž nesou významnou část nákladů spojených s koronakrizí.“

Samosprávy i přes dnešní rozhodnutí sněmovny očekávají dramatický propad v příjmech ze sdílených daní, a to kvůli již znatelnému zpomalení ekonomiky. „V souhrnu se bude jednat o desítky miliard korun, které budou citelně chybět v regionální ekonomice, pro niž jsou investice obcí, měst a krajů zásadním stimulem. Proto jsme nemohli připustit další oslabování rozpočtů samospráv a jsem rád, že díky jednotnému postupu všech obecních svazů, podpoře krajů a iniciativě senátu k tomu nakonec nedošlo,“ říká S. Polčák s odkazem na spolupráci SMS ČR se Svazem měst a obcí a Spolkem pro obnovu venkova.

Právě představitelé těchto tří organizací dnes na Malostranském náměstí podepsali „Malostranskou deklaraci“. V ní požadují změny ve financování samospráv: „Vyzýváme Parlament ČR a Vládu ČR k zásadní diskusi o financování samospráv v naší zemi a k posílení příjmů samospráv. Podporujeme návrhy na změnu rozpočtového určení daní (RUD), které podaly Liberecký kraj, Pardubický kraj a Zlínský kraj. Konstatujeme, že zejména menší města, obce a strukturálně postižené regiony pocítí dopady krize nejcitelněji, právě ony však na svých účtech nedisponují výraznými přebytky hospodaření, jak se často zavádějícím způsobem uvádí,“ stojí v deklaraci. Ta vyzývá vládu i zákonodárce rovněž k tomu, aby samosprávy intenzivněji zahrnuli do přípravy nových zákonů, například přizváním zástupce samospráv do Legislativní rady vlády. „Pokládáme za nešťastné, pokud při přípravě legislativních návrhů samosprávy nemají v tomto významném legislativním orgánu Vlády ČR jediného delegovaného zástupce. Žádáme také Parlament ČR, aby při přijímání nové legislativy minimalizoval administrativní zátěž samospráv a rovněž aby našim stanoviskům byla ze strany obou zákonodárných sborů Parlamentu ČR věnována zvýšená pozornost,“ stojí v prohlášení, které dnes podpořili i hejtmani Libereckého a Pardubického kraje Martin Půta a Martin Netolický, primátor Prahy Zdeněk Hřib a předseda Národní sítě místních akčních skupin Jiří Krist.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje téměř 2000 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…